Spoedoperatie houdt president Havel in leven

PRAAG, 4 AUG. De Tsjechische president Václav Havel heeft gisteren in een militair ziekenhuis in Praag een luchtpijpsnede ondergaan. De ingreep was nodig nadat in de nacht van zondag op maandag een deel van Havels rechterlong inklapte, als gevolg van een ontsteking. Dit ging gepaard met een heftige koortsaanval. De operatie, die werd uitgevoerd door twee Oostenrijkse artsen duurde 90 minuten en verliep succesvol.

De president ligt op dit moment op de intensive care. In de loop van de nacht traden hartritmestoornissen op en tekende zich het begin af van bronchopneumonie, een longonsteking die het gevolg is van een infectie van de fijnvertakte luchtwegen.

Bij een luchtpijpsnede, ook wel tracheotomie geheten, wordt in de keel de luchtpijp opengesneden om de beademing te vergemakkelijken. Het is de derde soortgelijke operatie in anderhalf jaar tijd.

Eerder dit jaar ontsnapte Havel maar net aan de dood toen hij in april, tijdens zijn vakantie in Tirol, wegens een darmperforatie met spoed werd overgebracht naar een ziekenhuis in Innsbruck. De toen aangebrachte stoma die een deel van de verwijderde darm verving, werd een maand later weer verwijderd.

De 61-jarige Havel onderging in december 1996 een longoperatie. Daarbij werd met een kwaadaardige tumor, een groot deel van zijn rechterlong verwijderd. Kort daarop bezweek de president bijna aan een longontsteking. Sindsdien heeft hij terugkerende ademhalingsproblemen.

Havel liep tijdens zijn dissidententijd chronische bronchitus op toen hij vijf jaar doorbracht in de cel. De president is jarenlang een kettingroker geweest.

Ondanks zijn kwakkelende gezondheid heeft Havel, die op 20 januari werd herkozen als president, tot nu toe zijn functie waargenomen. Op 22 juli installeerde hij de nieuwe Tsjechische regering van premier Zeman.

Volgens zijn artsen heeft de president zeker zes weken nodig om bij te komen van de operatie. Voor september staat er een staatsbezoek aan de Verenigde Staten op het presidentiële programma. (AFP, Reuters)