Shell sluit in Japan zo'n 730 stations

ROTTERDAM, 4 AUG. Showa Shell, de 50 procents Japanse dochtermaatschappij van de Koninklijke/ Shell Groep, heeft aangekondigd nog voor het eind van dit jaar 600 onrendabele pompstations in Japan sluiten. Dat heeft een woordvoerder van Showa Shell in Tokyo vanochtend bevestigd.

Het plan maakt deel uit van een omvangrijke operatie van de maatschappij, die sterk te lijden heeft van de economische crisis, om de kosten terug te brengen. Aandeelhouders hebben met instemming gereageerd op de aangekondigde noodmaatregel van de oliemaatschappij. Direct na het bekend worden van het nieuws steeg het aandeel Showa Shell op de Japanse beurs met 3,6 procent, ofwel met 23 yen tot 664 yen.

Showa Shell heeft het de afgelopen maanden vooral zwaar te verduren gekregen door deregulering van de Japanse overheid en een scherpe prijsconcurrentie die daarvan een gevolg is. De onderneming heeft inmiddels al 130 pompstations gesloten.

Niet bekend

Niet bekend

Showa Shell maakte vorige week bekend dat over het eerste half jaar van '98 3,4 miljard yen winst (vóór belasting) werd gemaakt. In de eerste zes maanden van '97 was dat nog 10,9 miljard yen. De onderneming gaat er van uit dat over het hele jaar een winst zal worden geboekt 10 miljard yen, waarvan netto zo'n 5 miljard yen zal overblijven.