Sara Lee verkoopt fabrieken in Europa

ROTTERDAM, 4 AUG. Het Amerikaanse concern Sara Lee verkoopt drie Europese fabrieken waar toiletartikelen worden geproduceerd. De verkoop past in de plannen van Sara Lee, dat in Nederland eigenaar is van Sara Lee/Douwe Egberts, om de productie van zijn merkartikelen uit te besteden ('outsourcing') en zich te beperken tot de marketing en verkoop van die artikelen. Sara Lee heeft onder meer de merken Sanex, Zwitsal, Badedas en Williams.

Een Belgische fabriek voor spuitbussen in Sint Truiden, Intradal Produktie Belgium NV, wordt overgenomen door de Nederlandse Trost Group, die is gevestigd in Amsterdam.

Sara Lee wil de komende drie jaar voor ongeveer 200 miljoen dollar fabrieken afstoten in zijn divisie onderhouds- en verzorgingsproducten. Ook twee productievestigingen in Italië, waar douche- en badschuim wordt gemaakt, en een vestiging in Australië zijn te koop.

De Belgische fabriek zal ook in de toekomst alle spuitbussen van Sara Lee/DE voor de Europese markt blijven leveren. Trost houdt zich alleen bezig met de productie en het vullen van de spuitbussen. Sara Lee houdt de marketing en de verkoop in handen.

De verkoop past in het kader van een plan voor kostenbesparing. Een deel van de opbrengsten wordt besteed aan inkoop van eigen aandelen ter waarde van 3 miljard dollar. Het bezuinigingsplan leidde in de Verenigde Staten al tot de verkoop van de textiel- en garenactiviteiten. In Nederland werd de distributie van Kortman Intradal in Veenendaal overgedaan aan Transport Centrale Gelderland (TCG).

De Trost Group, Europa's grootste producent van technische en industriële spuitbussen, heeft drie bedrijven: in Dokkum, Zaandam en Neumünster in Duitsland.

Door de aankoop zal de geconsolideerde omzet stijgen van 75 miljoen gulden in 1997 tot 180 miljoen gulden volgend jaar.