Reuzenfusie in Amerikaanse supermarktsector

ROTTERDAM, 4 AUG. Twee van de vijf grootste supermarktketens in de Verenigde Staten hebben gisteren een 'fusie' aangekondigd. De nieuwe combinatie van Albertson's en American Stores wordt de grootste keten in de VS met bijna 2.500 supermarkten en drogisterijen in 37 Amerikaanse staten. De combineerde omzet voor dit jaar bedraagt 72 miljard gulden, het aantal werknemers is 218.000. Albertson's betaalt 17 miljard gulden in aandelen voor American Stores en neemt een schuld van 7 miljard gulden over.

Het is de belangrijkste overname in de Amerikaanse detailhandel sinds het Nederlandse concern Ahold begin dit jaar Giant Foods kocht voor 5,4 miljard gulden. Met Giant erbij komt de omzet van Ahold in de VS (ongeveer duizend supermarkten) dit jaar uit op 36 tot 40 miljard gulden. Daarmee is Ahold, dat actief is aan de oostkust, de op vier na grootste keten in de VS, na de nieuwe combinatie, Kroger, Safeway en Wal-Mart.

De fusie wordt gezien als een signaal dat een verdere concentratie van de supermarktwereld in de VS zal plaatsvinden. De ketens streven naar inkoopmacht tegenover levenanciers en hebben daarnaast last van toenemende concurrentie van bijvoorbeeld de immense Wal-Mart-winkels, die steeds meer levensmiddelen gaan verkopen. Volgens het Amerikaanse weekblad Business Week gaat ook het gerucht dat Kroger een fusie overweegt met Safeway. De markt voor levensmiddelen in de VS bedraagt ongeveer 950 miljard gulden per jaar.

American Stores is gevestigd in Salt Lake City in Utah en heeft 1.558 winkels in 26 staten (539 supermarkten, 750 uitgebreide drogisterijen en 269 combinaties van supermarkten en drogisterijen). De winstgevendheid van de keten stond de laatste tijd onder druk door problemen met de herstructurering. Er gingen al enige tijd geruchten dat American Stores 'te koop' was.

Albertson's, gevestigd in Boise in Ohio, is kleiner. De keten heeft 916 winkels in 23 staten, voornamelijk in het midden-westen en het zuiden van de VS. Maar de winstgevendheid van Albertson's is veel groter dan die van de fusiepartner. Over het eerste kwartaal behaalde Alberton's een nettowinst van 220 miljoen gulden op een omzet van 7,7 miljard gulden, terwijl American Stores een nettowinst behaalde van 130 miljoen gulden op een omzet van 9,7 miljard gulden.