Politie van Boxmeer laat wielerpeloton met rust

Michael Boogerd was gisteravond laat de gewenste winnaar van het eerste criterium in Nederland na de Tour de France. De in Reims verhoorde TVM-coureurs komen pas vanavond in Stiphout in actie.

BOXMEER, 4 AUG. De politie van Boxmeer liet het wielerpeloton gisteravond ongemoeid. Toen de duisternis was gevallen, reden de renners hun spreekwoordelijke rondjes rond de kerk zonder fietsverlichting. Het bevoegd gezag kneep een oogje toe. Bij kunstlicht vermaakten de wielrenners tienduizenden toeschouwers, die ondanks de dopingschandalen in de Ronde van Frankrijk renners als Michael Boogerd, Erik Zabel en Tourdebutant Koos Moerenhout van dichtbij wilden zien. Dopingcontroles bleven uit na de 24ste Internationale ronde van Boxmeer, het eerste criterium na de Tour.

De vier Nederlandse TVM-coureurs die gisteren in Reims als getuigen zijn gehoord over de dopingaffaire rond de ploeg, werden te laat vrijgelaten om nog op tijd in Boxmeer te kunnen zijn. De organisatie van het criterium beschikte over een helikopter om een soort reddingsoperatie op te zetten, maar toen in Nederland bekend werd dat Jeroen Blijlevens, Servais Knaven, Bart Voskamp en Steven de Jongh weer op vrije voeten waren, had dat geen zin meer. Om half negen loste wielerverslaggever Jean Nelissen vanuit een snel rijdende open auto het startschot. De flamboyante commentator met de zachte g had eerst opbeurende woorden gesproken. Dat het wielrennen ondanks de dopingschandalen in de Tour de France een populaire volkssport zal blijven en dat de sport “ongelooflijk veel waarheid” kan verdragen. Applaus was zijn deel in de Spoorstraat, de Champs Elysées van Boxmeer. Doping of geen doping, voor de toeschouwers was dit criterium een ronde zoals in alle andere jaren.

Vorig jaar had hier een kleine invasie plaats van Duitsers, die het criterium vlakbij de Nederland-Duitse grens aangrepen voor een kennismaking met Jan Ullrich. De Tourwinnaar van 1997 ontbrak nu, net als de man die hem onttroonde, Marco Pantani. “Die rijdt deze week maar één wedstrijd”, zegt Ad Rijnen, voorzitter van de stichting wielerevenementen Boxmeer. De Italiaanse klimmer fietst vandaag 'Dwars door Lausanne', een criterium in de Zwitserse stad waar de internationale wielrenunie (UCI) is gevestigd.

Het organiserend comité in Boxmeer had nog wel pogingen gedaan om sterren als Pantani en Ullrich aan de start te krijgen. Net zoals hen er veel aan gelegen was om het TVM-kwartet in het vaderland te verwelkomen. Er waren zelfs stemmen opgegaan om de vier in de koers te laten 'inbreken'. “We hadden ze op een later moment kunnen laten deelnemen, maar dan neem je het criterium niet meer serieus.” Wat was Rijnen blij dat de Tour niet afgebroken werd. “Dan was het onmogelijk geweest één dag na de Tour een criterium te organiseren. Ik hield m'n hart vast.”

De eer van TVM werd gisteravond wel verdedigd in Boxmeer. Tristan Hoffman was er namens de gehavende wielerformatie, net als Davy Dubbeldam en Remco van der Ven, die vorige week nog amateur was. Hoffman zou deze week de Regiotour rijden, een etappekoers in het grensgebied van Duitsland, Frankrijk en Luxemburg, maar als gevolg van alle perikelen in de Tour de France besloot de ploegleiding van deelname af te zien. Tot hij volgende week naar de Ronde van Denemarken vertrekt, rijdt Hoffman een paar criteriums in Nederland. Gisteravond boekte de voor de Tour gepasseerde TVM-coureur in Boxmeer als winnaar van het dernycriterium een bescheiden succesje.

In Stiphout wordt Hoffman vandaag herenigd met zijn ploeggenoten uit de Ronde van Frankrijk. De afgelopen weken sprak hij hen per telefoon moed in. “Meer kon ik niet doen.” Hoffman was blij dat ze nog dezelfde dag in Reims zijn vrijgelaten. “Eindelijk toch iets positiefs. Maar intussen zit Cees Priem nog steeds vast.” Wanneer Hoffman de afgelopen weken vanuit zijn woonplaats Nieuw-Moer in België - net over de grens bij Roosendaal - zijn trainingskilometers maakte, kreeg hij soms voorspelbare opmerkingen naar zijn hoofd geslingerd. “Toen ik een groepje stratenmakers voorbijfietste, riepen ze: 'Moet je nog EPO kopen?' Ach, daar maak ik me niet zo druk om. Als je weet wat die jongens in de Tour hebben moeten doormaken.”

Aan de start in Boxmeer stond ook Michel Cornelisse, de Amsterdammer die anderhalf jaar geleden na een dopingaffaire bij TVM werd ontslagen. Van rancune is nooit sprake geweest. Hij draagt zijn oude ploeg nog een warm hart toe en heeft tijdens de Tour met “die jongens” meegeleefd. Na een dernycriterium in zijn geboortestad werd de voormalige knecht van Jean-Paul van Poppel vorig jaar op doping gecontroleerd. Er werden sporen amfetamine aangetroffen en hoewel hij bij een contra-expertise 'schoon' bleek, schorste de wielrenunie hem voor een half jaar. TVM moest hem wel ontslaan. Inmiddels rijdt Cornelisse voor de Belgische formatie Spar RDM. “Dat Festina werd aangepakt kan ik wel begrijpen, omdat een paar dagen voor de Tour die verzorger werd opgepakt. Maar dat ze ook TVM moesten hebben, voor iets wat zich in maart is gebeurd, dat vind ik laf. Schandalig zoals ze Priem behandelen, alsof hij een moord heeft gepleegd.” Ook voor zijn oude baas koestert Cornelisse sympathie. “Hij heeft mij tot het laatste moment gesteund en schakelde zelfs een advocaat voor me in.”

In een kantoortje van de plaatselijke sporthal rinkelde gisteravond tegen tien uur - halverwege het criterium - de zaktelefoon van oud-profrenner Gerrie van Gerwen. “Sergei!” De contactman tussen renners en de organisatoren van criteriums had TVM-renner Outsjakov aan de lijn, op weg naar huis na verhoor in Reims. “A che ora? Venti-trenta.” Met zijn land- en ploeggenoot Ivanov is ook Outsjakov vanavond om half negen van de partij in Stiphout. Als verloren zonen zullen de TVM'ers worden onthaald.

    • Ward op den Brouw