Overwinning Iraanse liberalen

TEHERAN, 4 AUG. De nieuwe Iraanse minister van Binnenlandse Zaken, Abdolvahed Mousavi-Lari, heeft de controle gekregen over de politie. Deze stap van Opperste Leider Ali Khamenei is een kleine overwinning voor de Iraanse liberalen, die nu aan de macht zijn maar in een machtsstrijd zijn gewikkeld met de conservatieve factie.

De controle over de politie is doorgaans in handen van de minister van Binnenlandse Zaken, maar Khamenei, die zelf voor conservatief doorgaat, had Lari's voorganger, Abdollah Nouri, die macht onthouden. Nouri, die veel verzet had opgeroepen onder conservatieven met zijn maatregelen om de sociale vrijheid te vergroten, werd vorige maand door het conservatieve parlement naar huis gestuurd. Zijn opvolger staat overigens eveneens als liberaal te boek. (AP)