Overleg levert niets op; Patstelling in zaak Ajax en broers De Boer

AMSTERDAM, 4 AUG. Een vier uur durend overleg tussen Ajax en Frank en Ronald de Boer heeft gistermiddag geen oplossing opgeleverd in het conflict dat de tweeling heeft met de Amsterdamse club. De broers willen naar het buitenland vertrekken, Ajax houdt beiden aan het contract tot 2004 dat ze in 1997 hebben getekend. De gesprekken zullen binnenkort worden voortgezet. Tot er een akkoord is bereikt hoeven de twee internationals niet mee te trainen met de selectie van Ajax, die zich voorbereid op het nieuwe seizoen.

Trainer Morten Olsen liet er gisteren de middagtraining voor schieten om het onderhoud van de broers De Boer te kunnen bijwonen. Ajax werd verder vertegenwoordigd door voorzitter M. van Praag, penningmeester A. van Os, algemeen directeur M. Oldenhof en advocaat G. Roeters van Lennep. De gebroeders De Boer hadden R. Jansen, Y. Parlevliet (beiden zaakwaarnemers van Sport-Promotion) alsmede advocaat H.J.A. Knijff meegenomen naar de bestuurskamer in de Arena. Na afloop werden geen mededelingen gedaan over de inhoud van het gesprek. De betrokkenen vertrokken met stille trom. De media moesten het doen met de mededeling van persvoorlichter D. Endt dat de partijen er niet waren uitgekomen. De opgestelde vier camera's konden weer worden ingepakt.

Er waren diverse Spaanse journalisten op het onderhoud afgekomen. Hoewel de 'Boertjes' vorig week tevergeefs de arbitragecommissie inschakelden om een breuk te forceren, houden zij nog altijd rekening met een transfer van beide spelers naar FC Barcelona. De tweeling is in de Spaanse media dagelijks een hot item. Frank de Boer werd vorige week zelfs opgezocht op de camping in Garderen waar hij met zijn familie vakantie vierde in een stacaravan.

Van het lange wachten en het magere resultaat keken de uit Manchester (waar FC Barcelona verblijft) overgevlogen verslaggevers gisteren niet op. De onderhandelingen tussen Barcelona en Lazio Roma over Ivan De La Peña duurden enkele weken geleden immers drie dagen. Sindsdien heeft de Catalaanse club veertig miljoen gulden extra in kas. Daar stond slechts de uitgave van tien miljoen gulden voor Boudewijn Zenden tegenover.

Vorig seizoen trok Barcelona honderd miljoen gulden uit voor Rivaldo en Anderson da Silva. Het is daarom niet onwaarschijnlijk dat de Spaanse kampioen en bekerhouder meer wil investeren in de gebroeders De Boer dan de ruim veertig miljoen die Ajax eerder kreeg aangeboden voor beide spelers. Barcelona rekende toen nog op een koopje als de arbitragecommissie de internationals in het gelijk had gesteld. De 28-jarige tweeling staat in de belangstelling van verschillende Europese topclubs, maar het is de vraag of zij ook veel geld op tafel willen leggen voor de afkoopsom. Er vanuit gaande dat Ajax bereid is de spelers te verkopen, want dat blijft eveneens onduidelijk. Tot gisterochtend wilde de landskampioen voor geen enkel bedrag meewerken aan een transfer. De gebroeders De Boer stuurden nog steeds aan op een breuk. Niettemin zullen in het marathongesprek niet alleen de standpunten nog eens zijn verdedigd. Anders houd je het aan de onderhandelingstafel geen vier uur uit.

R. Cohen, schoonvader en adviseur van Ronald de Boer, concludeert uit de gang van zaken dat er nog hoop bestaat dat Ajax uiteindelijk zal zwichten voor de vurige wens van beide spelers om hun carrière voort te zetten in het buitenland.