Overleg Colombia opgeschort

BOGOTÁ, 4 AUG. De rebellen van het Colombiaanse Nationale Bevrijdingsleger (ELN) hebben gisteren het overleg met vertegenwoordigers van Colombiaanse maatschappelijke organisaties opgeschort. De rebellen willen tekst en uitleg over een op 26 juli gesloten akkoord tussen de maatschappelijke vertegenwoordigers en de rechtse paramilitaire groeperingen, waarmee het ELN strijd voert.

Leiders van het ELN die in de gevangenis zitten, zouden gisteren vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties ontmoeten. Gesprekken in Duitsland tussen het ELN en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties voedden vorige maand de hoop dat het tot rechtstreeks overleg tussen de rebellen en de nieuwe president Andrés Pastrana zou komen. In plaats van overleg, was Colombia gisteren het toneel van een golf aanslagen. Daarbij vielen ten minste tien doden, onder wie zeven politieagenten. De aanslagen, die werden uitgevoerd door verschillende linkse guerrilla-groeperingen, waren gericht tegen militaire objecten en politiebureaus.

Het ELN heeft gisteren de verantwoordelijkheid opgeëist voor de ontvoering van de liberale senator Carlos Espinoza afgelopen zaterdag. Het ELN houdt Espinoza verantwoordelijk voor de armoede en ellende in de zijn thuisregio, de Bolivar-provincie in het noord-oosten van het land. Het ELN verklaarde de senator vrij te zullen laten indien de senaat een speciale commissie in het leven roept die de vluchtelingen in Barrancabermeja moet ontmoeten. Een internationaal orgaan zou er vervolgens op moeten toezien dat aan de vluchtelingen gedane beloftes worden nagekomen.

In de afgelopen twee weken zijn meer dan zevenduizend boeren vanuit hun dorpen naar de stad Barrancabermeja in het noorden van Colombia gevlucht. Het ELN en de rechtse paramilitaire groeperingen beschuldigen elkaar ervan de exodus te hebben veroorzaakt.

Door de burgeroorlog hebben de afgelopen tien jaar meer dan een miljoen mensen hun woonplaatsen verlaten. (AFP, AP)