Malta op 5 september naar stembus

VALLETTA, 4 AUG. Malta gaat op 5 september vervroegd naar de stembus. Dat heeft premier Alfred Sant gisteren bekendgemaakt. De positie van Sants socialistische regering, die in principe tot 2001 zou mogen regeren, was onhoudbaar geworden na een conflict tussen de premier en zijn vroegere leermeester, oud-premier Dom Mintoff.

Dom Mintoff, op zijn tweeëntachtigste nog altijd lid van het Parlement, stemde met een motie van wantrouwen van de oppositie mee “omdat de Arbeiderspartij onder leiding van Sant zijn sociale geweten verloren heeft”. Een van de centrale doelstellingen van Sant is om de Maltese overheidsfinanciën te saneren. Als onderdeel daarvan voerde de premier sterke prijsverhogingen door voor water en electriciteit.

Een van de centrale kwesties tijdens de verkiezingscampagne wordt de verhouding van Malta tot Europa. Sant bevroor de Maltese toetredingsaanvraag tot de Europese Unie en haalde zijn land uit het Partnership for Peace-programma van de NAVO. Oppositieleider Eddie Fenech Adami heeft gezegd dat als zijn partij de verkiezingen wint, hij onmiddellijk met de Europese Unie gaat praten om de toenadering opnieuw op te pakken. (Reuters)