'Maandagprobleem' speelt tennistoernooi parten

AMSTERDAM, 4 AUG. Een zomers zonnetje, goedgevulde tribunes en een prima sfeertje. Men zou bijna vergeten dat toernooidirecteur Piet van Eysden op de eerste dag van 'zijn' tennistoernooi van Amsterdam nauwelijks een programma had te bieden. De toppers die dit weekeinde in Kitzbühel en Umag actief waren, claimden en kregen een dinsdagstart. En wat de Nederlanders betreft... De duizenden op het centrecourt moesten gisteren tot ver in de namiddag wachten om er één te ontwaren: in het dubbelspel.

Van Scheppingen profiteerde van de extra vrije dag van zijn tegenstander Bohdan Ulihrach, John van Lottum mocht vrijaf nemen omdat zijn tegenstander Martin Verkerk de dag tevoren twee partijen in de kwalificatie had afgewerkt en Paul Haarhuis kreeg vanwege zijn staat van dienst een VIP-behandeling.

En de anderen? “Als het aan de ATP ligt, speelt er helemaal niemand meer op maandag. Dan krijgen alle 32 spelers een dinsdagstart”, zei Van Eysden. De Hilversumse organisator - voor het 21ste jaar toernooidirecteur - geeft de schuld van de problemen aan de Duitse Bundesligacompetitie. Daar kunnen de spelers die hij nodig heeft in veertien dagen tijd 150.000 tot 200.000 mark bijeen slaan. “Het is werkelijk schrikbarend, wat er de afgelopen dagen allemaal op de weg zat hier naar toe.”

Thomas Johansson kwam met de auto naar Amsterdam vanuit een oord dicht bij de Tsjechische grens. Hij had gisteren een breekpunt voor 4-0 in de derde set en verloor alsnog van de Italiaan Galo Blanco: 6-0, 4-6 en 6-7. Exit voor de nummer vier van het schema. Zijn één plaats hoger ingeschaalde landgenoot Magnus Gustafsson meldde zich nog later in het spelershotel, maar bleek beter bestand tegen de aanslag op lichaam en geest. De 32-jarige Zweed, die in 1991 won toen het evenement nog knus en wel op het Hilversumse Melkhuisje plaatsvond, versloeg Fernando Meligeni met 6-4 en 6-3.

Bij Flip Dewulf, bezig aan zijn negentiende toernooi van het jaar, stond Amsterdam niet op het voorkeurslijstje. De Belg speelde zwak, verloor met 6-3 en 7-5 van Dominik Hrbaty en incasseerde zijn prijzengeld.

De spelersbond ATP onderkent het maandagprobleem en heeft voorgesteld de kwalificatie voor de tennistoernooien over drie dagen te spreiden, waardoor het hoofdtoernooi op dinsdag zou kunnen beginnen. Van Eysden voelt daar weinig voor. Het liefst zou hij wat aan de dubbels doen. Vooral nu de betere singelaars in die discipline verstek laten gaan. In Amsterdam hebben zich 23 aparte dubbelaars aangemeld, die allemaal rekenen op eten en onderdak. Van Eysden: “Je wordt er gestoord van. Ze kosten veel en je hebt er niks aan.”

Het met liefst 4,9 miljoen gulden gedoteerde tennistoernooi van Toronto is voor Jan Siemerink alweer voorbij. De Nederlander, als dertiende geplaatst, liet zich gisteren op de openingsdag verrassen door MaliVai Washington. Siemerink, de nummer 22 van de wereldranglijst, verloor in twee sets (7-6 en 6-3) van de uit beeld geraakte Amerikaan. Voor Washington was het zijn eerste zege sinds april. Na zijn knie-operatie in april 1997 is de huidige nummer 217 van de wereldranglijst nog steeds niet topfit. (ANP)