Lijfwacht Dodi en Diana blijft zwijgen

ROTTERDAM, 4 AUG. Augustus wordt rouwmaand in Groot-Brittannië. Het land zal de dood van prinses Diana, op 31 augustus een jaar geleden, aangrijpen om zichzelf er nog eens aan te herinneren dat zij de 'prinses van het volk' was. Britse media zijn al op zoek naar de beste invalshoek en kwamen als vanzelfsprekend terecht bij Trever Rees-Jones, de lijfwacht die als enige het ongeluk in Parijs overleefde, waarbij Diana, haar vriend Dodi Al-Fayed en de chauffeur omkwamen.

Stapels verzoeken om interviews hebben de afgelopen weken 29-jarige Rees-Jones bereikt, verschillende voor veel geld. Rees-Jones heeft ze intussen allemaal afgewezen en heeft in een kort (onbetaald) tv-interview laten weten dat, als hij zich al ooit openlijk zal uitspreken, niemand nog bij hem hoeft aan te kloppen vóór het onderzoek van de Franse justitie is voltooid.

De Franse onderzoeksrechter heeft hij alles wat hij weet verteld - en dat is weinig want hij herinnert zich niets over de toedracht van het ongeluk in de tunnel bij de Seine. Vorige week is hij voor de zoveelste keer bij hem langs geweest in Parijs. En het is de vraag of hij iets heeft toegevoegd aan zijn eerder verhaal: dat Dodi de chauffeur maande nog harder te gaan rijden om de fotografen die op motoren om de auto heen cirkelden af te schudden.

Rees-Jones was als lijfwacht in dienst van de Mohamed Al-Fayed, vader van Dodi en eigenaar van het Ritz-hotel waar de fatale autorit begon. Al-Fayed betaalde alle kosten voor de medische ingrepen die Rees-Jones moest ondergaan en nam de de lijfwacht in dienst in het luxueuze warenhuis Harrods'. Rees-Jones nam daar, naar hij zelf verklaarde met pijn in het hart, in april van dit jaar ontslag. De voormalige para-militair werkt nu is een sportzaak in zijn geboorteplaats Oswestry in het noordwesten van Engeland.

“Laten we deze tragische verjaardag ieder op onze eigen wijze herdenken”, hield Rees-Jones de Britten het interview voor.

De manier waarop de BBC dat van plan is heeft intussen voor enige onrust gezorgd. Voor de dag zelf staat een speciale religieus uitzening op het programma, maar een week later, op 6 september, volgt een documentaire die de mythologisering van Diana moet doorprikken. Ze heeft de mensen veel liefde gegeven en daarom liefde teruggekregen, menen sommigen. Maar volgens Colin Luke, maker van de documentaire, wordt het tijd om eerlijk te zeggen dat niet alle Britten aan de heiligverklaring van Diana hebben meegedaan. “De natie was niet verenigd in verdriet”, aldus Luke.