India: Bloedige aanslag werk van guerrilla Kashmir

NEW DELHI, 4 AUG. In de Noord-Indiase deelstaat Himachal Pradesh zijn gisteren 34 mensen vermoord. De slachtoffers waren inwoners van twee dorpen in het Chamba-district, vlak bij de grens met de politiek onrustige deelstaat Jammu en Kashmir. Zes dorpelingen raakten gewond. De Indiase regering gaat ervan uit dat de aanslag het werk is van seperatisten uit Kashmir.

India beschuldigt Pakistan ervan de separatisten in het overwegend islamitische Kashmir te steunen. De Indiase premier Vajpayee herhaalde gisteren zijn bereidheid met Pakistan te onderhandelen over de kwestie Kashmir. Eerder deze week zei hij in het Indiase parlement te willen onderhandelen met Pakistan, onder voorwaarde dat dat land ophoudt de guerrilla in Kashmir militair te steunen. Islamabad ontkent dat er sprake is van militaire steun en zegt zich te beperken tot morele en diplomatieke steun aan de guerrilla.

Voor de vijfde achtereenvolgende dag hadden vandaag zware artillleriebeschietingen plaats over de bestandslijn die de deelstaat verdeelt in een Pakistaans en een Indiaas deel. Tot nu toe zijn er bij de beschietingen over en weer 95 doden gevallen, voor het merendeel burgers. Volgens het hoofd van de Indiase luchtmacht, S.K.Sareen, zijn de beschietingen gewoon voor de tijd van het jaar en is er geen sprake van een alarmerende situatie. “Als de sneeuw smelt, probeert de tegenstander meer mensen India in te sturen”, aldus Sareen.

India ontkende gisteren een Pakistaans bericht dat het Pakistaanse leger een Indiase basis in Kashmir zou hebben vernietigd. Daarbij zouden volgens Pakistan veel Indiase militairen zijn omgekomen. India en Pakistan hebben sinds de onafhankelijkheid van beide landen in 1948 drie oorlogen gevoerd, waarvan twee over het betwiste Kashmir. Sinds beide landen eerder dit jaar kernproeven uitvoerden, wordt het conflict over Kashmir met toenemende bezorgdheid gevolgd door het buitenland. (Reuters)