ILSE DELANGE

World of hurt. Ilse Delange. (Warner Brother Records. 9362 4701 612.)

Als een muzikale vloedgolf uit Almelo spoelt het product van de 21-jarige zangeres Ilse Delange de laatste weken over Nederland. Geholpen door een innemende, enthousiaste presentatie en het verhaal over een artistiek sprookje zijn er maar weinig tv -en radioprogramma's, weekbladen of kranten die nog geen aandacht hebben besteed aan dit zangtalent uit Twente.

Vorig jaar wist Delange - die tot dan toe alleen bekendheid genoot als succesvolle act op talentenjachten en country-festivals - het onwaarschijnlijke te presteren door bij Warner Brother Records in Nashville een platencontract in de wacht te slepen. De cd-opname die toen werd gemaakt onder leiding van producer Barry Beckett - die eerder samenwerkte met Bob Dylan, Tammy Wynette en Dire Straits - is vorige week vrijdag officieel in Nederland gelanceerd. Beluistering van de veertien nummers leert dat het succes van Delange meer is dan het resultaat van een linke marketingcampagne of mediahype. De cd World of Hurt is een muzikaal hoogstandje waar stevig swingende, 'poppy' nummers worden afgewisseld door hartverscheurende smartlappen.

Ze wordt gebracht als country-ster maar de nummers verraden meer inspiratie door Bonnie Raitt dan Dolly Parton. Uitschieters op de cd - waarop vier composities staan die mede door Delange zijn geschreven - zijn het (kortste) nummer 'I'd Be Yours', 'Old Tears' (prachtige Linda Rondstadt-imitatie) en 'I'm Not So Tough' dat nu de hitlijsten beklimt. Om de geheel met Amerikaanse muzikanten opgenomen plaat ook live te kunnen uitvoeren, is vorige maand een Nederlandse Ilse Delange-band geformeerd. Dit najaar zal de zangeres een clubtour door Nederland maken. “Life is so uncertain. I'm flying blind”, zingt ze in het eerste nummer. Ilse Delange vliegt razendsnel de goede kant op.

    • Marcel Haenen