Damrak richtingloos na daling

AMSTERDAM, 4 AUG. Op een nerveuze, richtingloze en afwachtende beurs zakte de toonaangevende AEX-index vanochtend onder de grens van 1200 punten. In een week tijd is de beursgraadmeter 115 punten (8,7 procent) gedaald. De beursgraadmeter noteerde even na het middaguur een winst van 4,12 punten en kwam daarmee uit op een niveau van 1204,68 punten.

Eerder in de ochtend had de belangrijkste beursgraadmeter nog een winst van ruim zes punten laten zien. De achteruitgang vanochtend viel de handelaren mee. “We hadden eigenlijk een AEX van 1190 verwacht”, aldus een handelaar. Dekkingsaankopen hielden de index enigszins overeind. Ook het herstel van de yen tegenover de dollar speelde een positieve rol.

De overige beurzen in Europa stonden vanochtend net als Amsterdam op een lichte winst.

De beleggers stonden massaal aan de zijlijn in afwachting van de kwartaalcijfers van onder meer KLM, Unilever en Koninklijke Olie. Gekeken wordt vooral naar de voorspellingen over de tweede helft. Vallen die tegen dan zakt de AEX-index nog verder weg, zo luidt de verwachting.

KLM liet vanochtend weten dat in eerste kwartaal de nettowinst is gestegen van 190 miljoen naar 212 miljoen gulden. Die winst was boven de verwachtingen van analisten die uitgingen van tussen de 155 miljoen en 209 miljoen gulden. In reactie op de publicatie steeg de koers van KLM met twee gulden (2,5 procent) naar 83 gulden. Gisteren was de koers met 4,60 gedaald.

De hoofdfondsen waren verdeeld. Koninklijke Olie verloor opnieuw. De 'olies' daalden vier dubbeltjes naar 101,30 gulden. TNT Post Groep, die gisteren nog met negentig cent daalde, klom vanochtend met 2,40 (5,1 procent) naar 49,50 gulden. Het was daarmee de sterkte stijger onder de hoofdfondsen.

KPN daarentegen, die steeds meer concurrentie tegenkomt op de telecommarkt, leverde acht dubbeltjes in op 82,80 gulden. Sommige analisten denken dat KPN een overnamekandidaat is geworden. Het bedrijf zou na de samenwerking tussen de giganten BT en AT&T te klein zijn geworden.

NEW YORK De Dow Jones-index die de stemming op Wall Street weergeeft is gisteren met 96,55 punten gezakt naar 8786,74 punten.

Vrijdag verloor de index al 144 punten. De index van de Amerikaanse inkopers is in juli iets gezakt en bleef onder de 50 staan. Dat duidt op een niet al te sterke groei van de Amerikaanse economie en op weinig inflatie. Dit had een opsteker moeten zijn voor de beleggers, maar de beurs ging zijn eigen weg.

TOKIO De beurs van Tokio was wederom lager, maar niet zoveel als op de voorgaande dag. De Nikkei-index zakte met 141,50 punten (0,9 procent) tot 16.023,58. Het kleine herstel van de yen voorkwam een grotere daling. Gisteren was het koersgemiddelde op de beurs van Tokio gezakt met 1,3 procent. De effectenbeurs van Hongkong was weer behoorlijk lager. De Hang Seng-index ging met 1,5 procent omlaag. Gisteren de daling maar liefst 4,8 procent.