Cursus stimuleert terugkeer Bosniërs

DEN HAAG, 4 AUG. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) in Den Haag gaat Bosnische asielzoekers die tijdelijk in ons land mogen blijven, een cursus aanbieden om ze aan te moedigen terug te keren naar eigen land.

Volgens een woordvoerder van de IOM zal het gaan om cursussen in bouw, techniek en informatica. Ongeveer vijftienhonderd Bosnische asielzoekers met een verblijfsvergunning voor maximaal drie jaar komen hiervoor in aanmerking. Deelname is vrijwillig. De IOM heeft tot nu toe zes aanvragen binnengekregen. De organisatie hoopt op “enige honderden” deelnemers.

Nederland en andere Europese landen willen het voor Bosnische vluchtelingen aantrekkelijker maken terug te keren naar hun land. De Europese Unie heeft een bedrag van 1,6 miljoen gulden ter beschikking gesteld voor 'terugkeerprojecten' in Nederland, België en Luxemburg. De IOM betaalt hieruit de cursuskosten voor de Bosniërs, die worden geschat op ongeveer vijftienhonderd gulden per persoon. België is volgens de IOM-woordvoerder al langer bezig met cursussen voor Bosnische vluchtelingen. In Bosnië bestaat een grote behoefte aan teruggekeerde vluchtelingen die kunnen helpen bij de wederopbouw. De IOM gaat de Bosniërs ook helpen om “door te migreren” naar Canada. Dat land heeft begin dit jaar besloten voor Bosniërs verruimde toelatingsmogelijkheden te laten gelden.