Crisisvergadering wielerunie UCI

PARIJS, 4 AUG. Het bestuur van de internationale wielerunie (UCI) heeft vertegenwoordigers van koersdirecteuren en ploegleiders uitgenodigd voor topberaad in Parijs. De crisisvergadering heeft donderdag in Parijs plaats. De UCI wil ook praten met een afvaardiging van de renners, in Lausanne. Die gesprekken hebben begin volgende week plaats.

De UCI wil donderdag het turbulente verloop van de Tour de France aan de orde stellen. Ook wil het bestuur de maatregelen bespreken die het op korte termijn tegen doping wil nemen. Voor de bijeenkomst van volgende week staan dezelfde onderwerpen op de agenda.

Namens het bestuur van de UCI zijn in Parijs aanwezig de Nederlandse voorzitter H. Verbruggen, de Fransman D. Baal en de Italiaan A. Omini. De Duitser W. Göhrer, het vierde hoofdbestuurslid, ontbreekt wegens gezondheidsproblemen.

Niet bekend

De arts van de Spaanse wielerploeg ONCE, Nicolas Terrados, heeft gisteren tijdens een persconferentie in Madrid verklaard onschuldig te zijn. De man was tijdens de Ronde van Frankrijk in hechtenis genomen in verband met de dopingaffaire rond de Festina-ploeg, maar was na twee etmalen vrijgelaten.

“Ik heb nog nimmer mijn toevlucht genomen tot iets dat de gezondheid van mijn sporters aan kan tasten”, zei Terrados. “Die heeft bij mij altijd voorop gestaan.” Op 29 juli trok de ONCE-ploeg zich terug uit de Ronde van Frankrijk uit onvrede over de gebeurtenissen. De drie andere Spaanse equipes - Kelme, Vitalicio en Banesto - volgden dat voorbeeld.