Compromis over oranjemars in Londonderry

BELFAST, 4 AUG. Protestanten en katholieken in het Noord-Ierse Londonderry hebben een compromis bereikt over een omstreden protestantse mars die zaterdag wordt gehouden en door het katholieke deel van de stad gaat.

De bewoners van de katholieke wijk Bogside zijn akkoord gegaan met de mars van de Apprentice Boys. De protestanten hebben toegezegd niet al te uitbundig door het katholieke deel van de stad te paraderen. Een massale betoging van katholieken, tegen de naar verwachting 10.000 protestantse Orangisten die zaterdag naar Londonderry zullen komen, is afgelast, evenals een tegendemonstratie van protestanten.

In 1969 liep de Oranjemars in Londonderry uit de hand toen katholieken stenen gooiden naar de protestanten. De onlusten die daaruit voortkwamen worden meestal gezien als het begin van de gewelddadigheden in Noord-Ierland. De laatste jaren leidde de mars steeds tot ernstige rellen.

“Het compromis laat zien wat er mogelijk is als de wil om tot overeenstemming te komen bestaat”, aldus Donncha MacNiallais, vertegenwoordiger van de bewoners van Bogside. Alistair Simpson, leider van de Apprentice Boys sprak van “een kleine, maar belangrijke stap naar een betere toekomst voor de stad en voor beide gemeenschappen”.

Het overleg tussen de Apprentice Boys en de katholieke bewoners van Bogside heeft ruim vijftien uur geduurd. De beide partijen hebben met elkaar gesproken via bemiddelaars die waren aangewezen door de onafhankelijke paradecommissie.

Politici en politie hebben opgelucht gereageerd op het resultaat van het overleg. De vrees bestond dat de mars zou leiden tot eenzelfde gewelddadige confrontatie als vorige maand in Portadown. Daar verbood de paradecommissie een Oranjemars. Gesprekken tussen beide kampen om een compromis te bereiken liepen op niets uit.

De Britse minister voor Noord-Ierland, Mo Mowlam, sprak van “een overwinning van het gezonde verstand” en hoopte dat het compromis een voorbeeld zou kunnen zijn voor andere marsen. Daarmee verwees ze indirect naar een eveneens omstreden mars in Belfast later deze maand.

Vrijwel tegelijk met het nieuws over het compromis eiste de 'Real IRA', een splintergroepering van het verboden Ierse Republikeinse Leger, de verantwoordelijkheid op voor een bomaanslag zaterdag in Banbridge, waarbij 35 mensen licht gewond raakten. (AP, Reuters)