Clinton doet beroep op Hof om getuigenis Lindsey

WASHINGTON, 4 AUG. President Clinton doet een beroep op het Amerikaanse Hooggerechtshof om te verhinderen dat zijn juridische adviseur en vertrouweling Bruce Lindsey gedwongen kan worden te getuigen in de Lewinsky-affaire. Herhaaldelijk heeft Lindsey tegenover aanklagers geweigerd om vragen te beantwoorden over zijn gesprekken met president Clinton.

Drie rechters van een hof van beroep in Washington beslisten vorige maand dat Lindsey zich niet kan beroepen op de gegarandeerde vertrouwelijkheid tussen een cliënt en zijn advocaat. Dat kan, zo oordeelden de rechters, alleen iemands persoonlijke advocaat doen. Lindsey is echter plaatsvervangend advocaat van het Witte Huis (deputy White House counsel), hij is in dienst van de regering, niet van Clinton persoonlijk.

Gisteren maakte het Witte Huis bekend dat het aan het Hooggerechtshof zal vragen om de zaak meteen in behandeling te nemen zodra de opperrechters dit najaar terugkomen van hun zomerreces. Om de zaak niet onnodig op te houden, zou het Witte Huis de zaak niet eerst voorleggen aan het voltallige hof van beroep. Het Witte Huis stelt dat de president vertrouwelijk juridisch advies moet kunnen krijgen, zonder daarvoor iedere keer op eigen kosten een advocaat te moeten inschakelen.

Volgens een woordvoerder van Clinton is de president niet van plan om in een toespraak tot het Amerikaanse volk op te biechten dat hij loog, toen hij ontkende dat hij een verhouding met Monica Lewinsky had.

“Voor zover ik weet zijn er geen plannen”, aldus plaatsvervangend woordvoerder Barry Toiv. “De president heeft hierover de waarheid gesproken en hij zal dat blijven doen. Ik heb geen reden om te geloven dat daar iets aan veranderd is.”

Tot zover onze correspondent. Volgens de Amerikaanse krant The New York Times heeft de federale recherche FBI inmiddels een eerste onderzoek van een jurk van Monica Lewinsky voltooid. De jurk speelt een cruciale rol in de affaire-Lewinsky omdat zij mogelijk een spermavlek heeft van president Clinton. Het onderzoek wordt uitgevoerd op verzoek van de onafhankelijke aanklager, Kenneth Starr. Lewinsky maakte in haar telefoontjes met Linda Tripp, die Monicagate aan het rollen bracht, enkele malen melding van de jurk. Volgens de advocaat van Tripp heeft deze de jurk met de vlek maar liefst drie keer gezien. (AFP)