China vreest voor deflatie; Markten in Azië zwak na koersval

HONG KONG, 4 AUG. De aandelenkoersen in Azië zijn vanmorgen verder gedaald, nadat China had gemeld dat dalende consumentenprijzen een stagnerend effect kunnen hebben op de economie.

De Chinese premier Zhu Rongji gaf gisteren voor het eerst toe dat dalende prijzen de Chinese economie ondergraven. Hij beloofde de publieke investeringen op te voeren als middel om de economische groei verder aan te zwengelen. China meldde twee weken geleden dat de economie in het eerste halfjaar met 7 procent is gegroeid, en daarmee niet voldeed aan het doel van 8 procent groei dat de regering zich heeft gesteld. Die 8 procent groei wordt verondersteld nodig te zijn om de werkgelegenheid in China op peil te houden.

Zhu deed zijn uitspraken nadat was gebleken dat de consumentenprijzen in China in de eerste helft van dit jaar met 2,1 procent zijn gedaald ten opzichte van het eerste halfjaar van 1997. In juni bedroeg de deflatie 3 procent op jaarbasis. De uitspraken van Zhu wakkerden de bezorgdheid aan voor een devaluatie in China. Het land heeft samen met Hongkong als enige de koers van zijn munt op peil gehouden, terwijl de andere munten in Azië vanaf vorig jaar juli zijn gekelderd. Ook de blijvend hoge yen, die vanmorgen noteerde op 144,86 per Amerikaanse dollar, zorgt voor nervositeit. Vorige maand dreigde China met een devaluatie als de daling van de yen, die toen verzwakte tot ruim 146 yen, niet zou worden gestuit. Steunaankopen door de Japanse en Amerikaanse centrale banken brachten de yen vervolgens terug tot onder de 140 yen per dollar, maar sinds de benoeming van de Japanse regering-Obuchi is de munt wederom verzwakt.

In Hongkong riepen parlementariërs de autoriteiten vanmorgen op om een begrotingstekort toe te staan, om de economie met extra overheidsuitgaven aan te jagen. Gisteren bleek dat de economie daar in het eerste kwartaal met 2,8 procent is gekrompen. Voor het lopende kwartaal toonden de autoriteiten zich ook pessimistisch. De werkloosheid is opgelopen tot 4,5 procent - het hoogste in 15 jaar.

De aandelenmarkt van Hongkong veerde vanmorgen licht op na een koersval met 4,8 procent gisteren. De Hang Seng-index sloot 0,4 procent hoger en was daarmee een van de weinige winnaars in Azië. Tokio sloot 0,9 procent lager, Singapore 0,9 procent, Japkarta 3 procent, Bangkok 1,1 procent en Taiwan 0,7 procent. Seoel was met 1,1 procent hoger en Kuala Lumpur eindigde onveranderd.

Handelaren in Hongkong, waar de koersen in de ochtend nog met 1,5 waren gedaald alvorens te herstellen, bereidden zich vanmorgen voor op meer slecht nieuws. Gisteren meldde de Hong Kong and Shanghai Banking Corp een winstval van 14 procent. De luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific, die zwaar lijdt onder de recessie, komt morgen met zijn halfjaarcijfers. Een dag later komt een grootaandelhouder van Cathay, Swire Pacific met de resultaten. Swire zit zwaar in de Hongkongse onroerend-goedmarkt, waar de prijzen sinds het begin van de Azië-crisis al met 40 procent zijn gekelderd.

De dalende prijzen van aandelen en onroerend goed hebben inwoners en bedrijven in Hongkong nu al een vermogensverlies opgeleverd van naar schatting 4.000 miljard Hongkong dollar. Dat is omgerekend zo'n 1.000 miljard gulden. (AP, Reuters)