Britse badkamermanieren

Jaren geleden logeerden we eens bij Engelse vrienden. “Wie wil er in bad?” vroeg zij 's avonds na het eten. Haar man wilde niet, ik ook niet, maar mijn vriend wel.

“Wie eerst?” vroeg ze, “jij of ik?”

“Ga jij maar eerst”, zei mijn Britse vriend.

“Zal ik het water voor je laten staan, of heb je liever schoon?”

“Laat maar staan”, zei mijn vriend.

“Meen je dat?” vroeg ik, “dat is toch vies!”

“Welnee”, lachte haar man, “ze weet toch dat iemand anders haar badwater nog gebruiken wil, ze zal het heus wel schoon houden, zo is ze wel.”

Engelse badgewoonten. Later zei een cultureel-antropologe eens tegen me: “Het zou interessant zijn om te onderzoeken wie met wie onder welke omstandigheden het badwater deelt.”

Tegenwoordig hebben veel Engelsen een douche. Toch gaan ze vaker in bad dan wij. Een bad kun je hier in vijf minuten vullen omdat de waterdruk zo hoog is. Elk huis heeft een watertank op zolder en een boiler voor het warme water. Daar kwam ik vrij laat achter.

's Avonds voor ik in bed stap, drink ik graag een glaasje water. “Bah”, zei ik op een avond, “wat is het water hier toch vies!”

“Wat?” zei mijn vriend, “drink jij het water uit de kraan boven?”

“Ja, waarom niet?”

“Dat komt uit de tank die op de vliering staat. Er kan wel een dooie muis in zitten! Als je water wilt drinken, moet je naar beneden, daar zijn de kranen direct op de waterleiding aangesloten.”

Ik spuugde het water uit en schoot uit mijn slof: “Ik drink dit water al sinds we hier wonen. Had je me dit niet eerder kunnen vertellen?”

“Sorry”, zei hij, “maar ik wist toch niet dat jij dit niet wist...”

Sindsdien waarschuw ik iedereen die hier komt logeren. Met het water in de badkamer mag je niet eens je lenzendoosje omspoelen. “Typisch een Engels probleem”, stond hier in de krant, “vanwege onze headertanks.”

Toch hebben de Engelsen wel een paar goeie badkamerideeën, vind ik. Rond de boiler is vaak een kast gebouwd, met luchtige planken, een airing cupboard. Ook als de was net niet helemaal droog is kun je hem in deze verwarmde linnenkast leggen zonder kans op schimmel.

    • Karen Gerbrands