Bestand uitgebreid tot heel Zuid-Soedan

KHARTOUM, 4 AUG. De Soedanese regering heeft het beperkte staakt-het-vuren in het zuiden van land land met ingang van vandaag tot het hele zuiden uitgebreid om hulpverlening aan door hongersnood getroffen streken mogelijk te maken. Dat heeft de Soedanese ministerraad gisteren meegedeeld. Het staakt-het-vuren is mede bedoeld om een goede atmosfeer te scheppen voor het vredesoverleg met de zuidelijke opstandelingen, dat vandaag in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba wordt hervat, aldus de bekendmaking. “De regering is van mening dat alleen een vreedzame en door onderhandelingen bereikte regeling een eind kan maken aan het lijden van de bevolking” in Zuid-Soedan.

Het zuidelijke Soedanees Volksbevrijdingsleger (SPLA) en de regering kondigden vorige maand afzonderlijk een beperkt bestand van drie maanden af om voedselleveranties aan hongergebieden in het zuiden mogelijk te maken. Het staakt-het-vuren gold hoofdzakelijk de provincie Bahr al-Ghazal, waar honderdduizenden mensen onder voedseltekorten lijden. De oorlog tussen het SPLA en de regering, en gevechten tussen verschillende strijdgroepen onderling hebben aanzienlijk bijgedragen tot de huidige hongersnood.

Het bestand heeft geen onmiddellijke consequenties voor de oorlog. Diplomaten wezen erop dat het nu regentijd is, waardoor de mobiliteit aanzienlijk wordt beperkt, en dat er geen groot regeringsoffensief in het zuiden aan de gang is. Het SPLA spreekt van een “tactische zet”. (Reuters, AFP)