Zwemrecord beloond met troostprijs

EAST MEADOW, 3 AUG. De Zuid-Afrikaanse zwemster Penny Heyns houdt waarschijnlijk slechts een 'troostprijs' over aan haar wereldrecord op de 50 meter schoolslag. De organisatoren van de Goodwill Games geven Heyns voor haar record 20.000 gulden, zo'n 80.000 gulden minder dan de hoofdprijs van een ton die het comité op elk wereldrecord bij het toernooi in New York had gezet.

Heyns verbeterde zaterdag de mondiale toptijd halverwege haar winnende race op de 100 meter schoolslag (1.09,46). Na 50 meter tikte ze aan in 30,95. Dat was sneller dan het oude wereldrecord van Silke Hörner uit de voormalige DDR, die in 1988 31,58 zwom. Het organisatiecomité weigerde echter de premie uit te betalen, omdat de vijftig meter schoolslag niet op het officiële programma van de Goodwill Games stond. Toen de internationale zwemfederatie (FINA) liet weten het wereldrecord te willen erkennen, stelde het comité Heyns de troostprijs van 20.000 gulden in het vooruitzicht.

Pieter van den Hoogenband heeft op de laatste dag van de Goodwill Games opnieuw indruk gemaakt. Hij won de 200 meter vrije slag in 1.47,60. Daarmee bleef hij net boven het Nederlands record dat hij vorige week op 1.47,34 bracht. (Reuters)