TVM-renners melden zich bij politie in Reims

REIMS, 3 AUG. Zes wielrenners van de TVM-ploeg hebben zich vanochtend, even na tien uur, gemeld bij het hoofdbureau van politie in Reims. Daar zullen zij, evenals een aantal begeleiders, als getuigen worden gehoord over de dopingaffaire rondom deze Nederlandse ploeg.

TVM-verzorger Jan Moors is inmiddels in staat van beschuldiging gesteld, zo heeft de assistent-procureur Philippe Laumosne vanochtend tegenover het Franse persbureau AFP bevestigd. Moors zit net als ploegleider Cees Priem en ploegarts Andrei Michailov al geruime tijd in een politiecel vast.

De 85ste editie van de Tour de France werd gisteren afgesloten met de Italiaan Marco Pantani in de gele trui. De Nederlander Michael Boogerd eindigde in het eindklassement op de vijfde plaats. Nadat de winnaar van vorig jaar, de Duitser Jan Ullrich, zaterdag in de tijdrit zegevierde, sprintte de Belg Tom Steels in de laatste etappe gisteren in Parijs voor de vierde maal naar de etappezege. Met een gemiddelde snelheid van 39,983 kilometer per uur was dit de snelste Tour de France uit de geschiedenis.

De coureurs van TVM, die zich zondagavond in een hotel in Gent hadden voorbereid op het verhoor door de Franse gerechtelijke politie, werden vanochtend opgewacht door een tiental tv-ploegen en een groot aantal fotografen en journalisten. Toen wielrenner Jeroen Blijlevens in gezelschap van zijn ploeggenoten Servais Knaven, Steven de Jongh en Bart Voskamp met zijn auto het parkeerterrein bij het politiebureau wilde oprijden, werd hem dat verboden. Dat leidde tot chaotische taferelen. Hun ploegmaats Ivanov en Oetsjakov, assistent-ploegleider Redant en twee mecaniciens van de TVM-ploeg kwamen even later aan. De beide mecaniciens werden al eerder verhoord in Pamiers, een etappeplaats tijdens de Tour waar de Franse politie huiszoeking deed in het hotel van de TVM-ploeg. Daar zou toen doping zijn gevonden, hetgeen leidde tot de arrestatie van Priem, Michailov en een dag later van Moors. De Franse douane trof eerder, in maart van dit jaar, in een TVM-wagen het middel EPO aan. De zes renners worden vooralsnog als getuigen verhoord en daarom bij het gesprek niet bijgestaan door hun advocaten. Maar ook de coureurs kunnen eventueel in staat van beschuldiging worden gesteld. Het is mede daarom nog onduidelijk hoe lang zij in Frankrijk moeten blijven. De renners worden vanavond in Boxmeer verwacht bij het eerste criterium in Nederland na de Tour.