Tientallen doden bij zware regen Zuid-Korea

SEOUL, 3 AUG. Bij overstromingen in het zuiden van Zuid-Korea zijn tientallen mensen omgekomen. Vanochtend waren 35 lichamen geborgen en werden nog 65 mensen vermist.

Het getroffen gebied is een nationaal park rondom de berg Chiri, zo'n 220 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Seoul. De slachtoffers zijn voor het merendeel toeristen, onder wie veel scholieren, die in het gebied kampeerden. Gevreesd wordt dat veel slachtoffers niet zullen worden teruggevonden, doordat het water ze heeft meegesleurd naar zee.

De overstromingen werden veroorzaakt door zware regenval, die op vrijdagavond begon. Zaterdag viel in minder dan drie uur tijd 30 centimeter water, dat zich een weg baande door de dalen rondom de berg Chiri. Veel toeristen hadden hun tenten opgezet aan de vlakke oevers van de normaal rustige bergbeekjes. Voor de regen was niet gewaarschuwd.

Meer dan 7.000 reddingswerkers zijn ingezet om naar de vermisten te zoeken. De reddingswerkzaamheden worden ernstig belemmerd door de aanhoudende regenval. Twee reddingswerkers zijn omgekomen.

Meteorologen verwachten dat een nieuw regenfront in de komende dagen vanuit China Korea zal bereiken. China werd de afgelopen maand al getroffen door grote overstromingen.

De materiële schade wordt geschat op zo'n 53 miljoen dollar. Bijna 4.500 hectare landbouwgrond zijn door de overstromingen verwoest. Ook de nabijgelegen provincie Cholla is getroffen door overstromingen en aardverschuivingen. (AFP, AP)