Tamminga trekt zich op aan zijn collega's

HECHTEL, 3 AUG. Polsstokhoogspringer Christian Tamminga moest het Nederlands record zaterdagavond in Hechtel een paar minuten delen. Hij verbeterde zichzelf met een sprong van 5,71 meter, maar even later bereikte ook Laurens Looije deze hoogte. Dat inspireerde Tamminga echter weer om nog eens vijf centimeter hoger te springen (5,76).

Voor Looije, die de 5,76 oversloeg, betekende zijn prestatie een uitzending naar de EK in Boedapest. Daarom deerde het hem ook niet dat Tamminga het record uiteindelijk voor zichzelf alleen opeiste. “Het belangrijkste is dat ik zelf lekker spring”, zei Looije.

De overenthousiaste speaker in Hechtel was onder de indruk van Tamminga's 5,76 meter. “Dit is wereldklasse, dames en heren”, schreeuwde hij. “Ik zit tegen de sub-wereldtop aan”, verbeterde Tamminga hem later. Hij kwam niet over 5,81 heen, maar zijn laatste poging was zeker verdienstelijk.

De kleine Alphenaar, die vier meter en vier centimeter hoger dan eigen lengte sprong, heeft er alles voor over om nog verder te stijgen. De 24-jarige Tamminga sloot voor dit seizoen zelfs een lening af en hij denkt er over om zich in Monaco te vestigen zodat hij met de bevriende Amerikaan Tarpenning (persoonlijk record 5,89) kan trainen en terloops ook nog wat kan opsteken van de daar woonachtige wereldrecordhouder Boebka (6,15).

Tamminga vindt het prettig dat hij straks bij het EK gezelschap van Looije krijgt. Het wordt bijna een gewoonte dat Looije zich op de valreep voor een groot kampioenschap kwalificeert. De Zoetermeerder sprong pas in zijn derde poging over 5,71.

Met Looije erbij zijn er zestien Nederlanders zeker van uitzending naar de EK. Mogelijk komt daar Marko Koers nog bij die zelf mag uitmaken of hij gaat.

Verder zal de atletiekunie KNAU vandaag beslissen dat de 4x100-meterploeg bij de mannen ook naar Boedapest mag.