Talibaan staan weer voor hoofdstad Noord-Afghanistan

KABUL, 3 AUG. Troepen van de radicaal-islamitische Talibaan hebben de afgelopen dagen in een verrassend snelle opmars enkele steden in het noorden van Afghanistan veroverd die nog in handen van de noordelijke oppositie-alliantie waren. De Talibaan (officieel islamitische studenten) zijn nog slechts 15 kilometer van de noordelijke hoofdstad Mazar-i-Sharif.

Buitenlandse hulpwerkers maken zich op later vandaag Mazar-i Sharif te verlaten met een vliegtuig van het Rode Kruis. Iraanse diplomaten zijn al weg. Iran steunt de oppositie van (vaak ook onderling ruziënde) etnische minderheidsgroepen tegen de Talibaan.

De Talibaan, die in 1996 de hoofdstad Kabul innamen en beogen heel Afghanistan te veranderen in wat zij zien als een islamitische heilsstaat, namen gisteren de strategisch belangrijke stad Shiberghan in, de hoofdstad van de provincie Jozjan die tot dusverre een bolwerk was van de Oezbeekse krijgsheer generaal Dostam. Daarbij maakten zij veel materieel buit nadat oppositietroepen zich overhaast hadden teruggetrokken.

Ook grepen zij, vaak nadat lokale commandanten zich zonder slag of stoot hadden overgegeven, vier districten in de provincie Balkh. De Talibaan meldden tevens delen van de grensplaats Hairaton te hebben veroverd, en nu, behalve vanuit het westen ook vanuit het noordoosten Mazar-i Sharif te bedreigen.

Inwoners van Mazar-i Sharif zeiden sporadisch geweervuur te horen ten westen van de stad, die zelf rustig was. Volgens de zegslieden verlaten talrijke burgers en strijders van de Hazara-minderheid de stad. Vorig jaar brachten opstandige Hazara-strijders de Talibaan een zware nederlaag toe nadat de laatsten als resultaat van verraad de stad hadden weten te bezetten. Honderden, zo niet duizenden Talibaan werden toen in een groot bloedbad gedood. (Reuters, AFP)