Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Ruime aandacht voor de presentatie van het nieuwe kabinet en hoe een communicatiedeskundige en een headhunter over de individuele leden denken. Ook commentaren over de formatie van oud-premier Dries van Agt. Ned.2, 18.15-18.43u.

Presentatie kabinet. In de Treves-zaal ontvangt Ferry Mingelen minister-presisent Kok en zijn nieuwe ploeg. Aan de gesprekken gaan getekende portretten van Opland vooraf. Ook beelden van de ontvangst van het kabinet door de koningin en een overzicht van de formatie. Ned.2, 20.25-21.59u.

Netwerk. Behalve het nieuwe kabinet ook een reportage over het New York Police Departement waarvan de agenten steeds gewelddadiger schijnen op te treden. Ook een reportage over de zoektocht van werkgevers naar geschikt personeel. Ned.1, 20.23-20.57u.

Nova. Onder meer de installatie van het nieuwe kabinet met reacties van o.a. Kamerleden van de oppositiepartijen Marijnissen (Socialistische Partij) en Van Dijke (Reformatorische Politieke Federatie). Ned.3, 22.33-22.55u.

DOCUMENTAIRES

Burt Bacharach. Eerder in 1996 uitgezonden portret van de vaste begeleider en arrangeur van Marlène Dietrich, Burt Bacharach. Hij is vooral bekend geworden als componist van de nummers Always something there to remind me en Wishing and hoping. Ned.3, 19.22-20.15u.

The day that changed my life. Serie portretten van mensen die een belangrijke verandering in hun leven hebben meegemaakt. Voormalig soldaat Adler-Collins kreeg een ongeluk waardoor hij ongeschikt werd voor het leger. Na een reeks tegenslagen besloot hij de materiële kant van het leven achter zich te laten en een boeddhistische priester te worden. BBC2, 20.30-21.00u.

Kwesties. Portret van het Afrikaanse Donkaziekenhuis in de hoofdstad van Guinee, Conakry. Er is niets, behalve goede wil. Verpleegsters en artsen doen er alles aan om te redden wat er te redden valt. Maar zonder geld en middelen lukt dat vaak niet. Belg.2, 21.20-22.05u.

The aristocracy. Herhaling van een eerder uitgezonden serie over de Britse adel gedurende de afgelopen 120 jaar. Vanavond over de periode vlak na WO I waarin de aristocratie haar greep op de politiek begon te verliezen. Afl.: Never the same again - 1919-1945. BBC2, 22.30-23.20u.

Gefährliche Träume. Italiaanse documentaire over politiek actieve vrouwen die in de jaren zeventig kozen voor de terroristische bewegingen 'De Rode Brigade' en 'Prima Linea'. Duitsl.2, 0.20-2.15u.

AMUSEMENT

Triviant. De cabaretdames Plien van Bennekom en Bianca Krijgsman nemen het op tegen hun mannelijke collega's Thomas Acda en Paul de Munnik. Ned.2, 21.59-22.40u.

The temptation game. Serie over verleidingen in het leven. O.a. een mannelijk model dat zegt met 3000 vrouwen naar bed te zijn geweest en een tiener die moeders auto verkocht om op vakantie te gaan. BBC1, 23.30-24.00u.

KUNST

Het uur van de wolf: Romy. Zie TV-vooraf. Ned.3, 22.55-23.51u.

FILM

Baja (Kurt Voss, 1995, VS). Molly Ringwald-vehikel over rijkeluisdochter en haar minnaar die achterna worden gezeten door drugsdealers, versmade echtgenoten en een handvol huurmoordenaars. Ondanks grote hoeveelheid niet echt terzake doende plotlijntjes toch een verrassend einde. Ook bekend als Escape from Baja. RTL5, 20.30-22.10u., onderbroken door reclame.

Nick and Jane (Richard Mauro, 1996, VS). Zie Film-vooraf. SBS6, 20.30-22.05u., onderbroken door reclame.

The Outlaw Josey Wales (Clint Eastwood, 1976, VS). Gewelddadige, tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog gesitueerde western. Clint Eastwood (die de regie overnam van Philip Kaufman) is de eenvoudige boer Josey Wales, die nadat zijn boerderij door een bende is verwoest en zijn vrouw en kinderen zijn omgebracht, de rol van eenzame wreker op zich neemt. Hij sluit zich aan bij de Zuidelijken om de moordenaars te vinden, maar geeft als die zich hebben overgegeven, niet op. Klassieke western-cameravoering met veel close-ups van schietende pistolen en Clints fameuze toegeknepen ogen. Veronica, 20.30-23.05u., onderbroken door reclame.

. Heaven and Earth (Oliver Stone, 1993, VS). Vietnam-drama, waarin Stone, na het gelijkgestemde Platoon en Born on the Fourth of July, met overdadige middelen het trieste lot van Le Ly Hayslip betreurt, wiens ellende niet ophield nadat ze trouwde met een Amerikaanse officier (Tommy Lee Jones). België 1, 21.35-23.54u.

Kama Sutra: A Tale of Love (Mira Nair, 1995, India). Erotische edelkitsch van de regisseusse van Salaam Bombay (1988). Film veroorzaakte opschudding in India, maar meer door het feit dat een 'serieuze' regisseuse zich aan het artistiek uitlichten van vrijende mensen had gewijd, dan het uiteindelijke eindresultaat dat vrij onschuldig is. Duitsl.2, 22.15-0.05u., nagesynchroniseerd.

Duel à la vodka (Sammy Dreschel, 1965, Frankrijk/Duitsland/Oostenrijk). Spionagesatire over de ontluikende liefde tussen een Russische legerofficier (Lilli Palmer) en een Amerikaanse afgezant (Curd Jürgens) uit de tijd van de Koude Oorlog. Doet in de verte herinneren aan het thema van Ernst Lubitsch' zoveel charmantere Ninotchka. Duitsl.1 0.55-2.25u.

Paper Lion (Alex March, 1968, VS). Onderhoudend filmdebuut van acteur Alan Alda, deze verfilming van George Pimptons gelijknamige, autobiografische boek over een journalist van het Amerikaanse tijdschrift Sports Illustrated die bij wijze van participating journalism wil onderzoeken hoe het is om als quarterback voor een American Football-team te spelen. Gefilmd in nuchtere, bijna documentaire stijl. BBC1, 1.25-3.10u.