Schoonzoon van Soeharto op het matje; Rais presidentskandidaat

JAKARTA, 3 AUG. De Indonesische militaire raad die een onderzoek instelt naar ontvoeringen van activisten, kort voor het aftreden van president Soeharto, zal diens schoonzoon, generaal Prabowo Subianto, oproepen voor ondervraging.

Dat zei de chef-staf van de Indonesische strijdkrachten (ABRI), generaal Wiranto, vanmorgen tijdens een persconferentie. Wiranto bood namens ABRI excuses aan voor het onvermogen van de militairen om de golf van plunderingen en verkrachtingen in mei te voorkomen.

De chef-staf zei dat een militaire ereraad, bestaande uit zeven generaals, drie hoge officieren zal oproepen voor verhoor, onder wie luitenant-generaal Prabowo Subianto, en dat tien soldaten voor de krijgsraad zullen worden gebracht in verband met de ontvoeringen van militante tegenstanders van ex-president Soeharto. Die ontvoeringen vonden plaats van december tot maart, niet lang voordat een golf van protesten en plunderingen in mei Soeharto tot aftreden dwong. Generaal Prabowo voerde tot dit voorjaar het commando over het Korps Speciale Troepen (Kopassus), een elite-eenheid van de landmacht.

Volgens activisten voor de rechten van de mens vonden in de geweldsgolf van mei zo'n 1.200 Indonesiërs de dood en werden 168, meest etnisch-Chinese, vrouwen en meisjes verkracht. Generaal Wiranto zei vanmorgen dat “ABRI er belang bij heeft te achterhalen wie het brein was achter de incidenten, zoals plunderingen en verkrachtingen, die voorafgingen aan Soeharto's aftreden”.

Soeharto's opvolger, president B.J. Habibie, heeft democratische hervormingen en vervroegde verkiezingen aangekondigd en sinds zijn aantreden heeft ABRI toegezegd officieren die zich schuldig hebben gemaakt aan schendingen van de mensenrechten te vervolgen. Wiranto verklaarde Indonesië inmiddels “veilig voor toeristen en investeerders” en riep buitenlandse ondernemers op om terug te keren. “Dit is het moment om uw geld opnieuw in Indonesië te steken”, aldus de generaal.

De Amerikaanse minister van Defensie William Cohen had zaterdag een onderhoud met president Habibie, waarbij hij aandrong op verdergaande democratische hervormingen en verhoogde inspanningen voor de wederopbouw van Indonesië's economie, die een ernstige crisis doormaakt. Cohen pleitte bij Habibie ook voor een spoedige vervolging van militairen die zich hebben schuldig gemaakt aan excessen.

Amien Rais, een universitair docent uit de Midden-Javaanse stad Yogyakarta en leider van de moslimbeweging Muhammadiyah, heeft vandaag in een lunchrede gezegd dat hij bereid is te dingen naar het presidentschap. Op de vraag of hij wilde meedoen aan de presidentsverkiezingen, die waarschijnlijk eind volgend jaar zullen worden gehouden, zei Rais: “Ik heb bij herhaling gezegd: ja, ik ben meer dan bereid om presidentskandidaat te worden.” Hij zei het te willen opnemen tegen mogelijke kandidaten als de nationalistische oppositieleidster Megawati Soekarnoputri, dochter van 's lands eerste president, en Soeharto's oudste dochter, Hastuti ('Tutut') Hardiyanti Rukmana. Rais kondigde aan dat zijn beweging Muhammadiyah, die beweert 28 miljoen aanhangers te hebben, op 17 augustus, wanneer Indonesië de 53ste verjaardag van de onafhankelijkheidsverklaring viert, een nieuwe partij zal oprichten.

Vooraanstaande leden van de rivaliserende moslimbeweging Nahdlatul Ulama hebben al een politieke partij opgericht: de Partij voor wederopstanding van het volk. (AFP, AP, Reuters)