Rusland verkoopt 5 pct belang in Gazprom

ROTTERDAM, 3 AUG. De Russische regering maakt op korte termijn de voorwaarden bekend voor de verkoop van 5 procent van de staatsaandelen in de grote gasmaatschappij Gazprom.

Zaterdag heeft Gazprom-president Rem Viakhirev na een gesprek met de belastingdienst bekendgemaakt dat het bedrijf alle achterstallige belastingschulden heeft betaald tot en met vorige maand. Het gaat om een bedrag van 3,1 miljard roebel, maar 600 miljoen roebel daarvan moet komen van staatsbedrijven die bij Gazprom in het krijt staan voor de levering van aardgas.

Die last noopt het Kremlin, dat dringend behoefte heeft aan financiële middelen, tot de verkoop van aandelen. De staat is nog voor 40 procent eigenaar van Gazprom, de grootste onderneming in Rusland. Twee jaar geleden besloot de regering-Jeltsin tot gedeeltelijke privatisering van Gazprom. Maximaal 9 procent van de aandelen zou door buitenlandse partners kunnen worden aangekocht. Buitenlandse partijen mochten echter geen stemrecht krijgen. Ze konden slechts American Depositary shares (ADR's) kopen, die op de beurzen in Londen en New York verhandeld worden.

Volgens waarnemers in Moskou zou de regering nu ook overwegen de 9 procent-grens te verhogen om Gazprom aan meer liquiditeit te helpen via de ADR's.

Ook zou daarmee bereikt worden dat de strategische parners van Gazprom _ de Koninklijke Shell Groep en de Italiaanse energiemaatschappij ENI _ een groter belang in de Russische maatschappij krijgen.

Shell heeft zich eerder bereid verklaard onder bepaalde voorwaarden tot 1 miljard dollar in een obligatielening voor Gazprom te participeren en ENI is geïnteresseerd in een belang van 3 procent in Gazprom.

De Russische regering probeert nu de mislukte privatisering van het staatsoliebedrijf Rosneft op korte termijn goed te maken met de verkoop van aandelen Gazprom die buitenlandse investeerders weer meer vertrouwen moet geven. Een succesvolle gedeeltelijke privatisering van Gazprom zou ook het vertrouwen van het Internationaal Monetaire Fonds in het Russische beleid om de financiële crisis te bestrijden, versterken.