Republikeinse leider: vergeving Clinton na biecht

WASHINGTON, 3 AUG. Een vooraanstaande Republikein in de Amerikaanse Senaat zegt dat het Congres president Clinton waarschijnlijk zal vergeven, als hij openlijk toegeeft dat hij meineed heeft gepleegd in de Lewinsky-affaire. Maar dan zouden er niet ook nog ernstiger misdrijven aan het licht moeten komen.

Dat zei senator Orrin Hatch, voorzitter van de Senaatscommissie voor Justitie, gisteren in het televisieprogramma Meet the Press van NBC. Hij voegde zich daarmee in een groeiend koor van journalisten, commentatoren en politici van beide partijen, die er via de media bij Clinton op aandringen om in een toespraak tot het volk opheldering over zijn vermeende verhouding met Monica Lewinsky te geven. Als in het Congres de vraag aan de orde komt of Clinton onderworpen moet worden aan impeachment, dan zal de commissie van Hatch daarbij een sleutelrol spelen.

De opmerkingen van Hatch illustreren de voorzichtigheid waarmee de Republikeinen het schandaal tegemoet treden. Ze zijn bang dat de kiezers een te grote gretigheid van de Republikeinen om de nog altijd populaire president ten val te brengen, zullen afstraffen bij de tussentijdse verkiezingen in november.

“Als hij opening van zaken geeft”, aldus Hatch, “en hij doet het op de goede manier, en er zijn niet veel andere factoren die het Congres doen zeggen: deze man is ongeschikt voor het presidentschap en moet afgezet worden, dan zou de president een redelijk kans hebben om dit te overleven.”

Tegenover CNN zei Hatch later dat “alleen een verontschuldiging niet genoeg is”, als zou blijken dat Clinton de rechtsgang heeft tegengewerkt of anderen heeft aangezet tot meineed. “Dan moet hij echt zijn hart bij het Amerikaanse volk uitstorten.”

Veel Democraten vrezen dat de positie van Clinton extra penibel is geworden nu blijkt dat er mogelijk fysiek bewijsmateriaal is van een seksuele verhouding van de president met de voormalige stagiaire. Het FBI-laboratorium in Washington onderzoekt of op een avondjurk van Lewinsky spermavlekken te vinden zijn die tot Clinton herleid kunnen worden. Dit DNA-onderzoek zou volgens deskundigen binnen enkele dagen afgerond kunnen zijn, als de president eraan meewerkt door enig bloed of speeksel af te staan.

Allebei hebben Clinton en Lewinsky onder ede ontkend dat van een seksuele verhouding sprake was. Maar Lewinsky is vorige week met de onafhankelijke aanklager Kenneth Starr overeengekomen dat ze zal getuigen dat ze tòch een verhouding met de president had. Ook zal ze erkennen dat zij en de president samen besproken hebben hoe ze dat konden stilhouden. In ruil voor haar medewerking zal Starr haar niet vervolgen.

De president wordt op 17 augustus door Starr en zijn aanklagers onder ede over de kwestie verhoord.

Pagina 6:Verhoor Clinton via video

Via een directe videoverbinding zullen de leden van de grand jury, de geheime kamer van onderzoek in de affaire, het verhoor kunnen volgen.

President Clinton en zijn vrouw Hillary brachten het weekeinde door met de jet set in de Hamptons, op Long Island, schijnbaar ongestoord door het schandaal dat Washington weer helemaal in zijn greep heeft.

De Clintons, die logeerden bij filmregisseur Steven Spielberg, woonden een aantal diners en recepties bij om geld in te zamelen (zo'n twee miljoen dollar) voor de Democratische Partij.

Medewerkers van Starr hebben Monica Lewinsky de afgelopen dagen voorbereid op haar verhoor voor de grand jury, dat deze week al kan beginnen. Aanklager Starr, die onderzoekt of Clinton zich heeft schuldig gemaakt aan meineed, aanzetten tot meineed of tegenwerking van het gerechtelijk onderzoek, maakte dit weekeinde bekend dat hij voor onbepaalde tijd verlof neemt van zijn advocatenkantoor, om zich volledig te kunnen wijden aan de afronding van zijn werk als onafhankelijk aanklager.

Critici van Starr hebben hem vaak verweten dat hij zijn advocatenpraktijk, die hem jaarlijks een miljoen dollar opleverde, niet meteen opgaf toen hij accepteerde om het onderzoek naar de president te leiden.

In de talrijke politieke praatprogramma's op de televisie adviseerden verschillende Democraten de president gisteren om te kiezen voor de zogenoemde 'mea culpa strategie': de affaire met Lewinsky in een televisietoespraak erkennen, voor of na 17 augustus; het Amerikaanse volk om begrip en vergeving vragen; en zo zichzelf, de Democraten en het hele land bevrijden van een slepend en steeds genanter schandaal.

“Als hij het hele verhaal vertelt”, zei Clintons voormalige adviseur George Stephanopoulos, “dan zaagt hij de poten weg onder het onderzoek van Starr en dan zal het Congres er niets mee beginnen.”

Zou de president dat niet doen, aldus Stephanopoulos, “dan zal de rest van zijn presidentschap verlamd worden door impeachment-procedures” (die tot afzetting kunnen leiden).