Protest tegen kunst van Nitsch

PARIJS, 3 AUGUSTUS. Brigitte Bardot, de Franse actrice en dierenrechtenactiviste, heeft het Oostenrijkse volk opgeroepen te protesteren tegen een zesdaagse performance op het landgoed Prinzendorf van de 60-jarige kunstenaar Hermann Nitsch, die vandaag begint. Tijdens de performance zullen stieren en varkens geofferd worden. In totaal zullen 13.000 liter wijn en 1.000 liter dierlijk bloed vloeien. Nitsch zal het bloed gebruiken om deelnemers aan een toneelstuk mee te beschilderen.

De Oostenrijkse staatstelevisie, die de rechten voor de show heeft gekocht, verwacht tussen duizenden bezoekers, onder wie Yoko Ono en David Bowie. Bardot wil dat de Oostenrijkse regering een verbod uitvaardigt. Oostenrijkse kerkleiders hebben zich uitgesproken tegen het gebruik van religieuze symbolen in het toneelstuk. Ook de extreem-rechtse politicus Jörg Haider protesteerde. (Reuters/ AFP)