Pakistan: India onverantwoordelijk in Kashmir

LAHORE/SRINAGAR, 3 AUG. De Pakistaanse premier Nawaz Sharif heeft India er gisteren van beschuldigd dat het “onverantwoordelijk” optreedt in Kashmir. Hij onderstreepte dat de artillerieduels tussen beide landen in dit betwiste gebied niet in het belang zijn van de twee nieuwe kernmogendheden.

“India moet niet vergeten dat zich twee nucleaire mogendheden op het Zuid-Aziatische subcontinent bevinden. Hun nieuwe status houdt in dat ze zich verantwoordelijker gedragen,” aldus de Pakistaanse premier bij terugkeer van de Maladiven, waar hij twee dagen op bezoek was.

De strijdkrachten van India en Pakistan hebben vandaag hun artilleriebeschietingen op elkaar aan de bestandslijn in Kashmir voor de vijfde achtereenvolgende dag onverminderd voortgezet. De schotenwisseling was vannacht enkele uren onderbroken, maar werd vanmorgen hervat, zo meldden Indiase militaire woordvoerders.

Premier Sharif beschuldigde India er verder van het Pakistaanse luchtruim te hebben geschonden, maar India heeft iedere schending ontkend. Een Pakistaanse militaire woordvoerder zei zaterdag dat vier Indiase toestellen het Pakistaanse luchtruim waren binnengedrongen. Commandant P.V. Naik van de Indiase luchtmacht in de hoofdstad van Kashmir, Srinagar, noemde de Pakistaanse beschuldigingen “volledig vals”. Een hoge militair van de Indiase luchtmacht zei wel dat “wij op iedere eventualiteit zijn voorbereid en in de hoogste staat van alamr verkeren”. Hij voegde er overigens aan toe geen nieuwe oorlog tussen beide landen te verwachten.

Sinds donderdag zouden bij de strijd 34 Indiërs en 56 Pakistanen zijn gedood. Beide partijen beschuldigen elkaar ervan met het schieten te zijn begonnen. De artillerieduels braken uit terwijl de Indiase premier Atal Behari Vajpayee zijn Pakistaanse collega Nawaz Sharif elkaar in de Sri-Lankeese hoofdstad Colombo ontmoetten. Het gesprek, dat plaats had in de marge van een topconferentie van de Associatie van Zuid-Aziatische landen, liep op niets uit.

Sinds hun deling in 1947 hebben India en Pakistan drie oorlogen gevoerd. Twee ervan gingen om Kashmir, waarvan India tweederde deel bestuurt en Pakistan de rest. Het Indiase deel is het toneel van een guerrilla door separatistische moslims, die de afgelopen tien jaar aan duizenden mensen het leven heeft gekost.

De internationale gemeenschap heeft de twee nieuwe kernmogendheden gevraagd hun militaire conflict te beëindigen. (AFP)