Oud-rechter: rechts complot tegen Clinton

LONDEN, 3 AUG. Een oud-senator en -rechter van het Hooggerechtshof in Arkansas heeft toegegeven dat er een rechtse samenzwering bestaat tegen president Clinton. In het Britse blad The Observer zegt Justice Jim Johnson dat er een monsterverbond is van blanke racisten, ultra-rechtse miljardairs en schimmige groeperingen, die Clinton weg willen krijgen.

De affaire-Lewinsky speelt daarbij geen hoofdrol, zegt Johnson. “Ik probeer Clinton politiek te elimineren. Ik houd me aan de regels. Die seksaffaire is een rookgordijn, een bijzaak. Ik ben tegen Clinton en ik hoop dat hij er schade van ondervindt.” First Lady Hillary Clinton heeft in januari al gezegd dat er “een enorme rechtse samenzwering” tegen haar en haar man bestaat, kort na het uitbreken van het Lewinsky-schandaal.

The Observer schrijft dat Johnsons initialen in honderden documenten van anti-Clinton-groepen opduiken. Eén daarvan is het Arkansas Project van de miljardair Richard Mellon Scaife. De kroongetuige van aanklager Starr in het Whitewater-onderzoek, David Hale, behoorde tot deze groep. Johnson begeleidde Hale. Een andere gangmaker is Emmett Tyrrell, hoofdredacteur van American Spectator, dat de beschuldigingen van Paula Jones over seksuele toenadering door Clinton als gouverneur van Arkansas publiceerde.