Opnieuw dode in cel van tribunaal

DEN HAAG, 3 AUG. De Bosnische Serviër Milan Kovacevic is afgelopen zaterdagmorgen in het cellencomplex van het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië in Scheveningen overleden. Hij stierf volgens het tribunaal een natuurlijke dood, vrijwel zeker als gevolg van een hartaanval.

Kovacevic was hartpatiënt. Hij kreeg in zijn cel al twee keer eerder een hartinfarct. Het tribunaal en het Nederlandse ministerie van Justitie stellen een onderzoek in.

Kovacevic (57) werd in juli vorig jaar door SFOR-troepen gearresteerd. Hij werd in de Bosnische plaats Prijedor opgepakt op basis van een geheimgehouden aanklacht van het VN-tribunaal. Hij werd beschuldigd van genocide.

Zijn proces - het eerste wegens genocide - was op 6 juli begonnen. De voormalige arts en vooraanstaand lid van het beruchte crisiscomité in Prijedor bij het begin van de oorlog, speelde volgens de aanklager in 1992 een sleutelrol bij de etnische zuiveringen in het noordwesten van Bosnië. Kovacevic zei onschuldig te zijn op alle punten van de aanklacht.

Kovacevic' advocaat Dušan Vucicevic zei gisteren dat nog moet worden vastgesteld Kovacevic aan een hartaanval is overleden. Volgens de advocaat zou het tribunaal snel met een “voorbarige” verklaring over de doodsoorzaak zijn gekomen om de aandacht af te leiden van de slechte medische verzorging in de VN-cellen in Scheveningen.

Op 29 juni pleegde een de Kroatische-Serviër Slavko Dokmanovic zelfmoord in zijn cel in Scheveningen. Een onderzoek van het tribunaal wees uit dat er geen sprake was van nalatigheid.

In Servië en de Servische Republiek in Bosnië is kritisch gereageerd op de dood van Milan Kovacevic. De Servische staatskrant Politika stelt dat de dokter slachtoffer is geworden van falende medische zorg. “Het tribunaal schiet tekort in humaniteit, wat ze de Serviërs in Bosnië altijd verweten.”

De propagandakrant Vecernje Novosti opent de voorpagina met 'Rechtszaak zonder recht' en suggereert dat Servische verdachten in Den Haag stelselmatig worden geëxecuteerd.