Nick and Jane

Aan het eind van de film Nick and Jane worden niet alleen AT&T, Ben & Jerry's, Gatorade, Nintendo en The New York City Mayor's Office bedankt, maar ook God. Dat is verrassend, want er komt geen religie voor in Nick and Jane. Regisseur Richard Mauro dankte God waarschijnlijk dat hij de film had mogen maken - zijn eerste, en tot nu toe enige.

Het zou mij niet verbazen als het bij die ene zou blijven. Want Nick and Jane is een erg onopmerkelijke romantische komedie. Niet onaardig voor een verloren maandagavond, maar zeker geen film om voor thuis te blijven of de videorecorder voor te programmeren.

Nick is een berooide taxichauffeur en een beeldend kunstenaar die zijn inspiratie kwijt is. Jane is een zakenvrouw die haar vriendje en collega John in bed vindt met een andere collega. Zij stapt huilend bij hem in de taxi, en loopt hem later in de kroeg opnieuw tegen het lijf als ze ook net John tegenkomt. Om John te pesten doet ze net of Nick haar nieuwe vriendje is, een rol die hij later nog eens moet spelen. De afloop is niet moeilijk te raden: het is per slot van rekening een romantische komedie.

De film voldoet aan de richtlijnen van de romantische komedie: de twee hoofdpersonen komen uit verschillende, schijnbaar onverenigbare werelden, en belanden door onwaarschijnlijke gebeurtenissen toch bij elkaar. De moraal: het gaat niet om wat je bent, maar om wie je bent. Nick is niet zomaar een arme taxichauffeur: hij heeft innerlijke rijkdom. En Jane is meer dan een koele zakenvrouw: ze zet haar vooroordelen tegenover de arme sloeber opzij als ze hem en zijn kunst leert kennen.

Dat gegeven is voorspelbaar en simpel, maar onverwoestbaar. Nick and Jane is echter niet romantisch en grappig genoeg om een goede romantische komedie te zijn. De komisch bedoelde situaties zijn slecht getimed, de dialogen zijn saai en de lollig bedoelde bijfiguren te flauw voor woorden. En wat de romantiek betreft: je kunt je als kijker goed voorstellen dat Jane voor Nick valt: zo'n aantrekkelijke, integere jongen die zo aandoenlijk zijn best doet om bij haar in de smaak te vallen, is onweerstaanbaar. Maar wat ziet hij toch in haar, een streberige, oppervlakkige, tikkie onnozele yup, die zich door de overspelige John zo weer in bed laat lullen? Ze verdient niet anders dan die klootzak.

Nick and Jane (Richard Mauro, VS, 1996), SBS 6, 20.30-22.05 u.

    • Sietse Meijer