Naar cel in Nederland

ROTTERDAM, 3 AUG. Zeven Nederlanders die op Aruba waren gedetineerd zijn de afgelopen week van Aruba overgebracht naar Nederlandse gevangenissen. De Nederlanders, die op Aruba zijn veroordeeld, moeten hun straf in Nederland uitzitten. Het openbaar ministerie op Aruba poogt op deze manier een oplossing te vinden voor het cellentekort op het eiland. In oktober heeft waarschijnlijk een tweede transport plaats.

De maatregel treft uitsluitend Nederlandse veroordeelden die op Aruba uitgeprocedeerd zijn. Vooral de vrouwenafdeling van het Korrektie Instituut Aruba (KIA) is overvol. De laatste tijd zijn relatief veel drugkoeriersters aangehouden. Omdat het probleem erg groot is, betaalt de Arubaanse overheid zelf de kosten van het transport. In de regel komen de kosten voor het overvliegen van een veroordeelde naar Nederland voor diens rekening.

Op de Antillen zijn drie gevangenissen: Koraal Specht op Curaçao; het KIA op Aruba en Point Blanche op Sint Maarten. (ANP)