Na val Wall Street en yen; Hong Kong leidt daling beurzen Azië

AMSTERDAM, 3 AUG. De koersen op de aandelenbeurzen in het Verre Oosten hebben vanmorgen flinke schade opgelopen door de val van Wall Street met 1,6 procent afgelopen vrijdag, een verzwakking van de Japanse yen en toenemend pessimisme over Hong Kong.

De malaise sloeg vanmorgen over op de Europese aandelenbeurzen. Op de beurs van Hong Kong viel de Hang Seng-index met 4,83 procent naar 7552,77 punten, vlak boven het dieptepunt dat op 15 juni werd bereikt. Beleggers zetten zich schrap voor de halfjaarresultaten van de Brits-Hongkongse bank Hong Kong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) en zijn plaatselijke dochter Hang Seng, die nabeurs werden gepubliceerd. De winstval bleek voor HSBC, met 14 procent, groter dan de 10 procent die was verwacht. De winst bij Hang Seng daalde met 24 procent, en ook dat was meer dan de tussen 10 en 20 procent die de markt had verwacht. Ook cijfers over de economische groei werden met bezorgdheid tegemoet gezien. Nabeurs meldden de autoriteiten dat de economische krimp in het eerste kwartaal 2,8 procent had bedragen, in plaats van de eerder geraamde 2 procent. Ook in het tweede kwartaal wordt officieel een negatieve groei verwacht.

Naast de beurs van Hong Kong was de zwakte van de yen een domper voor de beurzen in Azië. De Japanse munt daalde naar 145,61 per dollar. Dat is de zwakste koers sinds de Verenigde Staten en Japan in juni gezamenlijke steunaankopen pleegden op de valutamarkt om de val van de yen te stuiten. De Japanse munt leed nog steeds onder opmerkingen van de nieuwe minister van Financiën Miyazawa, die donderdagavond zei dat het vinden van een evenwicht in de yen-koers aan de financiële markten zelf moet worden overgelaten. Miazawa zwakte die opmerking later af, en zei vanmorgen volgens het persbureau Jiji dat interventies in de yen-dollarkoers wel mogelijk moesten zijn.

De yen leed ook onder een daling van de aandelenkoersen in Tokio, waar de Nikkei vanmorgen met 1,31 procent terug moest naar 16165,08 punten. De nieuwe minister van Posterijen Seiko Noda zei vrijdag bezwaar te maken tegen steun van van de postspaarbank voor de aandelenkoersen. De fondsen van de postbank werden tot nu toe door de regering geregeld ingezet om de aandelenkoersen te steunen. Media rapporteerden dat de regering van de nieuwe premier Obuchi nu al zeer impopulair is in opiniepeilingen. De Amerikaanse president Clinton belde zaterdag met Obuchi om hem te feliciteren met zijn benoeming, en hem op het hart te drukken versneld economische hervormingen door te voeren.

In Europa daalden de koersen vanmorgen ondanks een aantrekkende dollar. In Amsterdam was de AEX-index tegen het middaguur 1,6 procent (19,73 punten) lager op 1209,60 punten en belandde daarmee op het laagste punt sinds eind juni. Frankfurt liet een val zien van 2,1 procent, Londen 1,4 procent en Parijs 2,3 procent.

Analisten in Hong Kong zeiden dat daar morgen een verder koersdaling mogelijk is als beleggers kunnen reageren op de vandaag nabeurs gepubliceerde economische cijfers en de yen verder verzwakt. De daling van de yen is extra gevoelig, omdat China eerder heeft aangegeven dat het zijn munt, de yuan, zou kunnen devalueren als de yen te zwak wordt. Hong Kong en China zijn de enige landen in de regio die, sinds de crisis in Azië vorig jaar om zich heen greep, de koers van hun munt voor een devaluatie hebben behoed.

In Azië sloot de beurs van Zuid-Korea 2,4 procent lager, Maleisië 4,1 procent lager en Thailand 2,2 procent lager. Ook de andere beurzen verloren, behalve Singapore dat 1 procent hoger sloot.