Mijnwerkers Lassing nog niet gevonden

LASSING, 3 AUG. De poging om tien Oostenrijkse mijnwerkers die zich mogelijk in een koepel in een talkmijn op 130 meter diepte bevinden, te redden wordt wellicht vandaag gestaakt. Een camera en een microfoon die zondag via een noodschacht naar beneden zijn gelaten hebben geen enkel teken van leven gevonden. Volgens een woordvoeder van de reddingswerkers was de camera echter niet lichtgevoelig genoeg om definitieve conclusies te trekken. Vanmorgen werd begonnen een tweede camera naar beneden te laten, waarna “met relatief volledige zekerheid kan worden gezegd” of zich iemand in de koepel bevindt.

Zondag bereikte de noodschacht, die een doorsnede heeft van 30 cm, de koepel, maar ondanks de poging van de reddingswerkers om de ruimte voldoende te verlichten werden geen tekens van leven gevonden. Mocht de camera vandaag alsnog leven ontdekken, dat kan de noodschacht gebruikt worden om water en voedsel naar beneden te laten. In de tussentijd kan de tweede, grotere schacht worden voltooid die heeft inmiddels een diepte van 118 meter heeft bereikt. (Reuters, AP)