Lof voor 'Marco de Veroveraar'

ROME, 3 AUG. De Italiaanse kranten komen superlatieven te kort om de eindzege van Marco Pantani in de Ronde van Frankrijk te beschrijven. Voor één keer is het voetbal in de edities van vandaag naar de binnenpagina's verdrongen. De “Piraat” uit Cesenatico staat centraal. De dopingproblematiek lijkt even niet belangrijk.

“Marco de Veroveraar”, schrijft La Gazetta dello Sport. De grootste sportkrant van Italië bezigt meer gezwollen taal. “De Trots van Italië in het hart van Parijs. Frankrijk is gek met Pantani. De Gele Sik is de Koning van Frankrijk. De emoties van Gimondi: na 33 jaar klinkt eindelijk weer het Italiaanse volkslied op het erepodium.”

Ook de Corriere dello sport bejubelt de nieuwe sportheld in Italië. “Eén van de grootste en opvallendste avonturen van onze sport is zondag tot een goed einde gekomen. Pantani heeft voor zichzelf gewonnen, voor Italië en voor het cyclisme. Hij deed dat op een ouderwetse manier die veel voor de toekomst belooft. Als hij aanviel, kon niemand hem volgen. Zelf Indurain had hem niet kunnen stoppen.” Volgens Tuttosport heeft Pantani de door dopingschandalen verscheurde Tour gered van de ondergang. “De hele wereld wil nu Pantani. Hij zwemt in een bad met vijf miljard lires” (zes miljoen gulden). (AFP/ANP)