Liberale Iraanse krant stoort zich niet aan verbod

TEHERAN, 3 AUG. Een liberale Iraanse krant die al tweemaal is verboden door de conservatieve rechterlijke macht is gisteren opnieuw onder een andere naam, Aftab-e Emruz (De Zon van Vandaag), uitgekomen.

De krant, die uitdrukkelijk het bewind van president Mohammad Khatami steunt, begon onder de naam Jameah (Maatschappij) maar werd begin juni op beschuldiging van schending van de perswetten een verschijningsverbod opgelegd, dat 25 juli van kracht werd. Onmiddellijk daarna kwam het onder jongeren en intellectuelen populaire dagblad uit als Tous, dat zaterdag werd verboden. Aftab-e Emruz, waarvan de eerste oplage van 100.000 onmiddellijk was uitverkocht, heeft wel een andere opmaak dan zijn voorgangers. Jameah en zijn opvolgers zijn populair onder hun lezers wegens hun openhartige analyses van de Iraanse politiek.

De dag tevoren had het hoofd van de Iraanse rechterlijke macht, ayatollah Mohammad Yazdi, scherp uitgehaald naar de liberale minister van Islamitische Leiding, Ataollah Mohajerani, omdat deze vergunningen uitgeeft aan “kranten die als paddenstoelen uit de grond schieten en schrijven wat ze maar willen”. “De mensen zullen dergelijke kranten niet tolereren”, zei hij tijdens het Vrijdaggebed. De minister van Islamitische Leiding, heeft het afgelopen jaar de facto persvrijheid in Iran gecreëerd.

Tous reageerde met een scherp hoofdartikel onder de kop: 'Mijnheer Yazdi, kalmeer alstublieft'. Maar zaterdag werd de hoofdredacteur van Tous, Mahmud Shams, door enkele tientallen conservatieve betogers bij zijn kantoor lastiggevallen. Twee verslaggevers van het Amerikaanse persbureau AP werden bij hun aankomst ter plekke mishandeld. Shams zei dat zijn belagers “me vertelden 'We zijn hier om jou te vermoorden”'.

De overigens tamelijk conservatieve Engelstalige Tehran Times riep op tot een onderzoek naar deze gebeurtenissen. “Het moet niet worden toegestaan dat zij die hun eigen wil met geweld willen opleggen, de wet in eigen hand nemen”, aldus de Tehran Times. (AP, Reuters, AFP)