Lagere koersen in Azië en VS drukken Damrak

AMSTERDAM, 3 AUG. Het forse verlies van de koersen op de effectenbeurs in New York en de scherpe dalingen op de beurzen van Hongkong en Tokio hebben de koersen op de Amsterdamse effectenbeurs vanochtend onder druk gezet.

De sombere stemming komt op de eerste dag van een week die toch al veelbelovend is. Beleggers houden hun adem in omdat enkele hoofdfondsen, waaronder Koninklijke Olie, Unilever, Hoogovens en KLM deze week hun kwartaalcijfers bekend maken. Grote vraag is in welke mate de Azië-crisis, danwel de lagere olieprijs, in het tweede kwartaal hun resultaten heeft beïnvloed.

Door deze onzekere factoren waren de omzetten op het Damrak vanochtend laag, met name als gevolg van een geringe vraag. De AEX-index, die als graadmeter voor de Amsterdamse beursstemming fungeert, opende direct 22 punten lager op 1206,95 punten. De hele ochtend schommelde de beurs op dat niveau. Vroeg in de middag noteerde de index 1209,60 punten, 1,6 procent lager dan het slot van vrijdag.

Op de overige Europese beurzen stonden de koersen ook op verlies. De indices van Parijs en Frankfurt verloren zelfs circa 2,2 procent van hun niveau. Londen daalde 1,4 procent.

“Het is overal malaise”, verzucht een handelaar. “Ik zie voorlopig geen verbetering. Er sluipt angst in de markt. Nu we door de grens van 1220 punten zijn gezakt, vreest iedereen een verdere daling naar rond de 1170 punten”, constateert een commissionair. “Er zijn weinig kopers. Iedereen wacht de halfjaarcijfers af.”

Uitzendconcern Randstad was vanochtend de grootste daler. Het aandeel verloor 10 gulden en belandde op 153,20. Vorige week sprong de koers nog omhoog toen bekend werd dat het in de toekomst gaat meetellen in de samenstelling van de AEX. Aandeelhouders die in alle AEX-fondsen beleggen kochten daarom nu alvast stukken. De daling vanmorgen konden handelaren niet verklaren.

De meeste hoofdfondsen deden vanochtend een stap terug. De grootste verliezen waren voor Aegon (2,5 procent), Fortis (2,5 procent), KPN (4,2 procent), KLM (4,2 procent), TNT Post Groep (3 procent) en VNU (2,7 procent).

Stork, Philips en Wolters Kluwer waren uitzondingen met koersstijgingen.

De handel in aandelen van het noodlijdende metaalbedrijf De Vries Robbé werd vanochtend wederom opgeschort. Vrijdag werd de handel in aandelen van dit fonds stilgelegd, omdat het bedrijf met een “belangrijke mededeling” zou komen, mogelijk over een financiële injectie met nieuw kapitaal.

Vanochtend kon een woordvoerder van het bedrijf niet zeggen of er vandaag klaarheid over de kwestie komt.

TOKIO Op de effectenbeurs in Tokio droeg de zwakte van de yen bij tot behoorlijke koersverliezen. De Nikkei-index daalde met 213,89 punten (1,3 procent) tot 16.165,08. De Hang Seng-index in Hongkong daalde met 4,8 procent.