KRUUTNTOONE

Plan Kruutntoone: Humpacoma (Konkurrent/ADM 28975)

Een gezonde dosis anarchisme kan de Groningse groep Plan Kruutntoone niet worden ontzegd. Lieflijke fluitjes, ongeremde punk/jazzimprovisaties en zelfs een onvaste poging tot kamermuziek wisselen elkaar af op de cd Humpacoma die werd opgenomen in het 'Koeienverhuurbedrijf' van Dolf Planteydt, bekend uit de periferie van anarcho-rockers The Ex. Naast bas, gitaar en drums bespelen de vier leden van Plan Kruutntoone uitheemse instrumenten als darbukka en hurdygurdy. De merendeels (steenkolen-)Engelse teksten gaan vergezeld van titels als Naar Huis en Lekker Slape Jochie. Het in de Servische taal gezongen Sviraj werd ingegeven door de banden die Plan Kruutntoone onderhoudt met voormalig Joegoslavië en roept een nieuw genre in het leven: de Yugo-soul. De groep voelt zich even goed thuis bij punky scheurgitaren als bij een Oost-Europese volksmelodie. Gebaande paden worden nadrukkelijk gemeden, met uitgesponnen improvisaties en een titelnummer van een kwartier dat het verband legt tussen tussen hoekige new wave en trage, monotone post-rock. Zo ontoegankelijk als het op papier mag lijken, zo verfrissend klinkt dit eigenzinnige debuut van een stelletje ongeregeld dat zich niets aantrekt van grenzen tussen punk, jazz, folk en rock.