IRA-gevangenen vervroegd vrijgelaten

DUBLIN, 3 AUG. De Ierse regering heeft zaterdag zes IRA-gevangenen vervroegd vrijgelaten. Dat is gebeurd in het kader van het vredesakkoord, dat op 10 april door de belangrijkste partijen in Noord-Ierland werd ondertekend, en dat voorziet in de vrijlating binnen twee jaar van enkele honderden pro-Britse loyalisten en anti-Britse republikeinen. Een van de vrijgelaten terroristen is de 38-jarige Michael O'Brien, die in 1992 tot 18 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens poging tot moord en verboden wapenbezit. O'Brien, die door velen wordt beschouwd als de commandant van de IRA, mocht eerder dit jaar al korte tijd de gevangenis verlaten om het congres van Sinn Féin, de politieke tak van de IRA, bij te wonen. Ook de vrijlating van Adrian Donnelly is opmerkelijk. Hij werd in 1977 veroordeeld tot vijf keer levenslang wegens een bomaanslag in de ondergrondse van Londen, moord en poging tot moord. (Reuters, AFP)