Honkbalteam evenaart beste prestatie op WK

NETTUNO/GROSSETO, 3 AUG. Het Nederlandse honkbalteam is tijdens de wereldtitelstrijd in Italië als zesde geëindigd. De laatste wedstrijd om de vijfde plaats tegen Japan ging gisteravond laat in Grosseto met 9-3 verloren. Cuba werd voor de 22ste keer wereldkampioen door een zege in de eindstrijd in Nettuno op Zuid-Korea met 7-1.

Nederland, dat vijf van de in totaal tien wedstrijden won, evenaarde met deze prestatie de hoogste klassering ooit op een WK. Ook in 1982 werd Nederland zesde. Dat gebeurde in Zuid-Korea.

Het vermoeid ogende nationale team raakte gisteren al in de tweede inning met 2-0 achterop door een homerun van Makoto Momma. Een inning later lieten de Japanners vijf runs aantekenen, waarmee het lot van Nederland in feite was bezegeld. Werper Patrick Beljaards kreeg toen vijf honkslagen te verwerken, waaronder een homerun (met een man op de honken) van Akihito Fujii.

Patrick de Lange nam het werpen over en stond pas in de zesde inning weer een punt toe aan de Japanners. Aanvallend kon Oranje niet doordrukken op het werpen van Shinji Udaka. Ondanks de elf honkslagen ging er hoegenaamd geen dreiging uit van de nationale ploeg. René Rijst maakte de laatste twee innings als werper af en kreeg net als De Lange een punt tegen.

Cuba had de nieuwe wereldtitel voor een behoorlijk deel te danken aan pitcher José Contreras, die tot de beste specialist van het toernooi werd uitgeroepen. Hij stond in de finale slechts vijf honkslagen toe, waarbij een homerun van Shin die zo het enige Zuid-Koreaanse punt binnenbracht. De Cubanen kwamen tot twaalf honkslagen, die zeven punten opleverden. In de derde inning moest het duel geruime tijd worden onderbroken omdat de lichtinstallatie defect raakte. (ANP)