Ex-premier Spanje verdedigt collega's

MADRID, 3 AUG. Felipe González, voormalig premier van Spanje en ex-leider van de Spaanse socialistische partij PSOE, zal als advocaat persoonlijk deelnemen aan de verdediging van de voormalige bewindslieden die zijn veroordeeld voor hun aandeel in een ontvoeringszaak van de zogenoemde doodseskaders.

Het gaat daarbij om voormalig minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo en ex-staatssecretaris voor staatsveiligheid Rafael Vera. Zij werden vorige week door het Spaanse Hooggerechtshof veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf, omdat bewezen werd geacht dat zij eind 1983 hebben deelgenomen aan de ontvoering van een Baskische zakenman in Zuid-Frankrijk. Het betrof hier een van de eerste acties van de zogeheten Grupos Antiterroristas de Liberación (GAL), die in ruim drie jaar tijd 28 slachtoffers zou hebben gemaakt onder veronderstelde terroristen van de Baskische afscheidingsbeweging ETA.

González was eind jaren zestig, begin jaren zeventig, voordat hij aan zijn politieke loopbaan begon, actief als jurist gespecialiseerd in arbeidsrecht. Als niet-actief advocaat stond hij sinds 1976 ingeschreven bij het advocatencorps in Madrid. Afgelopen vrijdag liet de ex-premier zich aan het team van advocaten toevoegen dat in beroep gaat bij het Spaanse Constitutionele Hof en wellicht het Europese Hof voor de rechten van de mens in Straatsburg.

De beide veroordeelde ex-bewindslieden waren jarenlang naaste medewerkers en vertrouwelingen van González, die meer dan dertien jaar aaneengesloten premier van Spanje was. In 1995 moest González voortijdig verkiezingen uitschrijven als gevolg van de aanhoudende schandalen rond zijn regering. De GAL-affaire speelde hierin een doorslaggevende rol. Deze verkiezingen werden nipt gewonnen door de conservatieve partij van de huidige premier, José María Aznar. Zowel de ex-bewindslieden als González hebben altijd ontkend te hebben meegewerkt aan de doodseskaders.