Drie vuurpijlen in bergen voldoende voor Pantani

PARIJS, 3 AUG. De wielrenners van Mercatone Uno vierden de gele trui van hun kopman op gepaste wijze. In navolging van het Roemeense voetbalelftal fietsten de zes Italiaanse knechten met een goudkleurige haardos door Parijs. Marco Pantani liet zijn kale schedel onaangeroerd. Hij had zijn zwarte sikje geel geverfd. De 26-jarige bakkerszoon uit Cesenatico trad gisteren in de voetsporen van zijn illustere landgenoot Fausto Coppi, die in 1952 zowel de Giro als de Tour op zijn naam schreef.

De dubbelslag van Pantani is een onverwachte prestatie voor deze beperkte tijdrijder. Hij eindigde zaterdag in Creusot op de derde plaats in de race tegen de klok. Hij verloor ruim tweeënhalve minuut op de Duitse tijdritspecialist Jan Ullrich, die daarmee zijn zwakke dag in de Alpen gedeeltelijk goedmaakte. Hij passeerde Bobby Julich in het algemeen klassement. Pantani behield een voorsprong van meer dan drie minuten op Ullrich. In de afsluitende etappe kwam hij nog ten val, maar zijn ploeggenoten brachten hem op het stratencircuit in Parijs vrij spoedig terug in het voorste gelid.

Na de zege eerder dit seizoen in de Giro leek de tengere Pantani te vermoeid om uit te blinken in de Tour. Hij richtte zich op een ritzege in de bergen. Met minimale inspanningen profiteerde hij van zijn uitzonderlijke klimcapaciteiten. “Ik heb drie keer een vuurpijl afgeschoten in de bergen. Dat was voldoende. Na de Giro voelde ik hier geen druk. Ik kon onbevangen rijden en de juiste momenten uitkiezen om aan te vallen. De wielerfans mogen blij zijn dat ik aan de start ben verschenen. Anders had Ullrich zonder moeite zijn titel kunnen verdedigen.”

Miguel Indurain was in 1993 de laatste renner die zowel de Giro als de Tour naar zijn hand zette. Sindsdien waren de uitblinkers verdeeld over beide rondes. De Rus Pavel Tonkov reed de laatste jaren alleen de Giro. Ullrich concentreerde zich op de Tour. De specifieke voorbereiding van de ronderenners leidde tot kritiek in de wandelgangen. De supporters konden slechts één maand per jaar van hun persoonlijke held genieten.

Met zijn onverwachte dubbelslag bewees Pantani dat de Frans-Italiaanse combinatie nog steeds tot de mogelijkheden behoort. “Geestelijk was het zwaarder dan lichamelijk. Niemand kan zich voorstellen hoe je vijftig dagen uiterst geconcentreerd moet blijven.” Pantani kon niet zeggen aan welke zege hij meer waarde hecht. “De Giro is net de Serie A. De Tour is net het WK. Voor een Italiaan is het moeilijk kiezen.”

De Amerikaan Julich verspeelde zaterdag in de tijdrit zijn tweede plaats aan Ullrich, maar de kopman van Cofidis bleef de revelatie van deze Tour. Vorig jaar eindigde hij als debutant op de zeventiende plaats. Dit jaar behoort hij op alle terreinen tot de wereldtop. Julich was dolblij met zijn derde plaats. “Het is voor mij een heel grote eer om met twee van zulke kampioenen op het podium te staan. Merci France, merci tout le monde.”

Voor de Nederlander Michael Boogerd verliep de tijdrit teleurstellend. De kopman van Rabobank eindigde zaterdag op de 24ste plaats, met een achterstand van bijna zes minuten op Ullrich. De Duitser was twee plaatsen na hem gestart en keek hem in de slotfase in de rug. Een pijnlijke inhaalmanoeuvre werd Boogerd juist bespaard. “Dit was mijn slechtste dag in de hele Tour. Ik zat kei kapot. Na die langzaam-aan-actie naar Aix-les-Bains voelde ik alle kracht uit mijn benen vloeien. Maar ik ben nog steeds dik tevreden met deze klassering.”

Boogerd bleef steken op de vijfde plaats in het algemeen klassement. Het is de beste Nederlandse Tourprestatie sinds de derde plaats van Erik Breukink in 1990. Boogerd kan terugzien op een geslaagde ronde. Hij reed sterk in de bergen, maar zijn tijdrit blijft een zwak onderdeel. Hij verloor zaterdag ruim twee minuten op de Fransman Christophe Rinero, die met zijn vierde plaats in het eindklassement net zo verrassend opereerde als zijn ploeggenoot Julich.

De Belg Tom Steels was gisteren de snelste op de Champs-Elysées. De sprinter van Mapei behaalde zijn vierde ritzege in de Tour. Steels kwam vorig jaar nog in opspraak, toen hij in Marennes een bidon gooide naar een medesprinter. Hij werd meteen gediskwalificeerd. De Belgische kampioen belichaamde de afgelopen weken het succes van de ploeg Mapei. De Italiaan Daniele Nardello en de Tsjech Jan Svorada wonnen eerder een dagprijs.

    • Jaap Bloembergen