Doorbraak IBM in chipstechnologie

Het Amerikaanse concern IBM is erin geslaagd computerchips te produceren die 35 procent sneller werken dan de bestaande chips, maar desondanks veel minder energie verbruiken. De doorbraak kan de levensduur van batterijen voor bijvoorbeeld schootcomputers en mobiele telefoons aanzienlijk verlengen, en de apparaten veel compacter te maken.

De zakenkranten Financial Times en The Wall Street Journal meldden vandaag dat IBM de nieuwe technologie later op de dag officieel zal presenteren. Het productieproces 'silicon-on-insulator' (SOI), wordt al toegepast in satellieten en raketten, maar was tot nu toe veel te kostbaar voor consumentenproducten als personal computers.

IBM is erin geslaagd de SOI-techniek zodanig te perfectioneren dat de kosten aanzienlijk lager worden. Volgens het concern zullen de nieuwe chips slechts 10 procent duurder zijn dan de bestaande halfgeleiders.

De grote voordelen wegen daar ruimschoots tegenop. Zo vermindert het energieverbruik met tweederde. IBM denkt over ongeveer een jaar te beginnen met grootschalige productie van SOI-chips, zowel voor zijn eigen computers als voor andere bedrijven. Het concern heeft ongeveer dertig patenten op de techniek en denkt dat concurrenten die niet kunnen toepassen zonder royalty's te betalen.