DIE ZEIT

Niets lijkt de verkiezingsoverwinning van de SPD nog in de weg te staan. Maar het voert volgens Die Zeit te ver om te zeggen dat er, in navolging van het Groot-Brittannië van Tony Blair, onder de sociaaldemocraat Gerhard Schröder een 'cool' Duitsland zal ontstaan.

Wel is hoognodig dat het karakter van de Duitse politiek verandert: “De politiek ontbreekt het aan moed om de realiteit onder ogen te zien. Zij laat zich te weinig inspireren door de buitenwereld.” De ideale politicus van morgen is dan ook een buitenstaander, een onafhankelijke geest, die jarenlang kritisch aan de zijlijn heeft gestaan. De schaduwministers van Cultuur, Michael Naumann (nu nog uitgever in de VS), en van Economische Zaken, Jost Stollmann (nu nog ondernemer), verdienen het voordeel van de twijfel, ook al weet niemand of zij enige kennis hebben van het cultuurpolitieke landschap of de pensioenproblematiek. Vooral Naumann kan rekenen op de steun van de Duitse intelligentsia. Hij dwingt bij iedereen bewondering af, of hij zich nu verzet tegen de bouw in Berlijn van een nationaal monument voor de jodenvervolging of dat hij zich uitspreekt voor de wederopbouw van het keizerlijk paleis. Het weerhoudt Die Zeit er niet van te schrijven dat ook een buitenstaander als Naumann geen Godot is die na lang wachten eindelijk de problemen van het verenigde Duitsland zal oplossen.