CURRY MET TOFU

Het 'bedrijfsboek' van de Canadese keten van vegetarische restaurants Le Commensal beslaat vele pagina's aan titels van gerechten die er worden geserveerd. Titels, geen recepten, want die zijn geheim.

Alleen de lijst met hoofdgerechten is al enkele pagina's lang. Een greep: Burritos, Chili, Couscous, Escalopes de seitan, Feuilleté aux algues, Fricassée de tofu, Kasha et patates douces, Lasagne, Millet basilic, Nouilles Japonaises, Paella, Pâté aux légumes, Pâté en croûte aux poireaux, Pilaf, Pizza, Pot-au-feu, Quiche aux poireaux, Ratatouille, Riz aux légumes sautés, Seitan chinois, Spaghetti à l'ail, Tofu gingembre, Tourtière de millet, Tourtière du Lac au tofu, Végé-rouleaux. Ik geef hier mijn reconstructie van een tweede recept voor curry:

Schil en was de aardappelen en de wortels. Schil ook de appel. Dan begint het snijden: de aardappelen in blokjes van 3 centimeter, de wortels in plakjes, de stengels bleekselderij in stukken, de courgette en de appel in blokjes, en de tofu in blokjes van 1-1 1/2 centimeter. Pel en snipper de ui en de knoflook.

Verhit de olie in een braadpan en fruit daarin de snippers ui en knoflook ongeveer 3 minuten. Bak de stukken aardappel, wortel en bleekselderij kort mee. Voeg het kerriepoeder toe en schep de tofu door de groenten. Doe er 2 deciliter water bij. Met een deksel op de pan een kwartier zachtjes laten pruttelen. Nu mogen de stukjes appel en courgette in de pan, samen met de rozijnen en de erwten.

Roer de tomatenpuree glad met het ananassap. Schenk dit mengsel in de pan en los er de santen (ingedikte kokosmelk) in op. Laat de curry met het deksel op de pan gaar worden in nog eens 10-15 minuten. Op smaak brengen met zout, peper en limoensap.

Voor 4 personen:

600 gram vastkokende aardappelen

2 winterwortels

3 stengels bleekselderij

1 appel, 1 kleine courgette

1 blok tofu (tahou)

1 grote ui, 1-2 teentjes knoflook

1 1/2 eetlepel kerriepoeder

3 eetlepels olie, 2 handjes rozijnen

100 gram diepvriesdoperwten

1 klein blik tomatenpuree

1/4 liter ananassap

50 gram santen

zout, peper, limoensap

    • Annelène van Eijndhoven