'Burgemeester van Rotterdam uit VVD'

DEN HAAG, 3 AUG. De VVD wil de nieuwe burgemeester van Rotterdam leveren. Dit zei de nieuwe politiek leider van de liberalen, H. Dijkstal, gisteren met zoveel woorden voor Radio 1. In Rotterdam is er een vacature ontstaan nu burgemeester Peper (PvdA) vandaag is beëdigd als minister van Binnenlandse Zaken.

Dijkstal vindt het voor “Rotterdam geen slechte oplossing” als er een VVD-burgemeester komt. De liberalen zeggen al langer dat zij onderbedeeld zijn bij de verdeling van de burgemeestersposten van de grote steden. Amsterdam en Rotterdam zijn in handen van de PvdA, Den Haag van het CDA. In Utrecht zit een VVD'er, Opstelten.

De laatste vier burgemeesters van Rotterdam waren allen lid van de PvdA: Van Walsum (1952-1965), Thomassen (1965-1974), Van der Louw (1974-1981) en Peper (1981-1998). De laatste VVD-burgemeester was P.J. Oud, die de stad bestuurde van 1938 tot 1952, met een onderbreking tussen 1941 en 1945. In de Rotterdamse raad is de PvdA ook al jaren de grootste partij. Bij de verkiezingen van maart haalden de sociaal-democraten 15 van de 45 zetels, de VVD negen.

Namen van kandidaten circuleren nog niet. In de media wordt wel Neelie Kroes genoemd, de echtgenote van Peper en voormalig VVD-minister van Verkeer en Waterstaat, maar zij heeft zelf nooit publiekelijk belangstelling voor de post getoond. Als minister van Binnenlandse Zaken zal Peper een belangrijke stem hebben in de benoeming van zijn opvolger.